Érdemes ellátogatni

2018.02.28. 07:10

Picasso követi Dalít: Újabb világhírű képzőművész az Esterházy-kastélyban

Ismét a 20. század egyik legnevesebb, egyúttal legellentmondásosabb képzőművészének különleges, ritka alkotásai lesznek láthatóak a pápai Esterházy-kastély időszaki kiállításán, melyen Pablo Picasso követi Salvador Dalít.

Polgár Tibor

Boros Katalin úgy fogalmazott, Pablo Picasso a 20. század egyik legsokoldalúbb, legtermékenyebb művésze. A spanyol mester gazdag életpályájának egy kevésbé ismert szelete lesz látható a pápai Esterházy-kastélyban Fotó: Polgár Tibor

Az avantgárd egyik legjelentősebb alakjának több mint száz grafikájából és könyvillusztrációjából álló tárlat ünnepélyes megnyitóját március 10-én, szombaton 16 órakor tartják, ezt követően március 11-től október 31-ig lehet megtekinteni a Picasso-képeket. Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a nem mindennapi kiállítási anyag Magyarországon eddig csak egy helyen volt látható, ám nem úgy, ahogyan majd Pápán bemutatják. Ezek a Picasso-alkotások – a pápai kastélyt megjárt Dalí-művekhez hasonlóan – Thomas Emmerling német műgyűjtő tulajdonában vannak, neki köszön-hetően érkeznek a Dunántúl Athénjébe.

Boros Katalin úgy fogalmazott, Pablo Picasso a 20. század egyik legsokoldalúbb, legtermékenyebb művésze, közel 50 ezer alkotást tulajdonítanak neki. Ennek a gazdag életpályának egy kevésbé ismert szelete, a grafikákat és könyvillusztrációkat tartalmazó része lesz látható Pápán. A három teremből álló kiállítótérben száznál is több művet tárnak a közönség elé, miközben szemügyre lehet majd venni azoknak a könyveknek az eredetijeit is, amikhez a spanyol mester illusztrációkat készített. Emellett többek között Picassóhoz köthető idézetek, aranyköpések, az őt alkotás közben megörökítő archív felvételek ugyancsak színesítik a tárlatot, továbbá bemutatják még az avantgárd művészre és az alkotómunkájára nagy hatással lévő nőket, valamint a mester életét, annak néhány különleges epizódját.

- A kiállítási anyag kiválasztásával tudatosan Picasso életművének egy kevésbé ismert aspektusára szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy teljessé tegyük a róla kialakult képet – mutatott rá Thomas Emmerling. Hozzáfűzte: a nagyközönség számára elsősorban festőként ismert Picasso művei absztraktok, néha kubisták, olykor líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá olyannyira jellemző cinizmus. A német műgyűjtő kollekciójának részét képező alkotások az előző év során Lengyelországban voltak láthatók, míg korábban például a luxemburgi Vianden-kastély falait díszítették.

Boros Katalin úgy fogalmazott, Pablo Picasso a 20. század egyik legsokoldalúbb, legtermékenyebb művésze. A spanyol mester gazdag életpályájának egy kevésbé ismert szelete lesz látható a pápai Esterházy-kastélyban Fotó: Polgár Tibor

 

Boros Katalin megjegyezte, a március tizedikei tárlatmegnyitó számos meglepetést tartogat majd a vendégek számára, akik erre az alkalomra kizárólag talpig feketébe öltözve léphetnek be az Esterházy-kastély keleti szárnyában kialakított kiállítótérbe. A Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, ezt a kitételt következetesen betartatják, ugyanis Picasso nagyon szerette a fekete színt, és ezzel a gesztussal szeretnének tisztelegni a spanyol zseni előtt.

A kiállítás a Que viva Picasso!, azaz az Éljen Picasso! címet viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában