az Esterházy-kastélyban

2018.04.17. 19:44

Picasso vászna – Egyéni fotóemlék a Picasso-tárlaton

Ki ne hallotta volna már, hogy a szenzációs Dalí-kiállítás után idén Pablo Picasso grafikáiban, litográfiáiban gyönyörködhetünk az Esterházy-kastélyban.

Laskovics Márió

Fülöp Krisztina festőművész, ahogy életnagyságú alkotásában Picasso épp őt festi Fotó: Laskovics Márió

Az talán már kevésbé közismert, hogy a látogatók az egyik teremben a spanyol mester műalkotásaként fényképezkedhetnek, Fülöp Krisztina jóvoltából.

– Nagy megtiszteltetésként ért, mikor felkértek a kastélytól, hogy fessem meg Picassót életnagyságban, munka közben, úgy, hogy a kiállítás látogatói beállhassanak a vászna elé, mintha épp őket festené a művész. Nagy kihívás volt, mert ekkora méretben még nem festettem korábban, de nagyon élveztem – mesélte a fiatal festőművész. Hozzátéve, a képek megtekintése után érdemes Picasso vászna előtt fotózkodni, hogy maradandó, egyedi emléket is hazavihessen a látogató.

A jelenleg Szombathelyen, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központján festészet-grafika szakon tanuló bakonyjákói művésztől megtudtuk, alkotása mintegy két hónapig készült, és két részből áll. A festőállvány lábát ábrázoló jobb oldal mögé kell beállnia a látogatónak, így olyan hatást kelt a kijelölt helyről készült fotó, mintha az illető tényleg meg lenne festve. Maga a kép elkészítése sok előkészületet igényelt. Az anyagok beszerzését követően az ott dolgozókkal a vásznakat falapokra feszítették, ez lett az alap, amire gyorsan száradó akril festékkel dolgozott. A kis festmények a háttérben a Zöld kalapos nő és a Síró nő című Picasso-festmények alapján készültek.

Fülöp Krisztina festőművész, ahogy életnagyságú alkotásában Picasso épp őt festi Fotó: Laskovics Márió

Az ifjú alkotóért úgy tűnik, igencsak kapkodnak a városban, ugyanis a múlt héten volt iskolája, a PSzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma kerítésén a Jókai-emlékévhez kapcsolódóan felavatott, év végéig látható molinókat is Fülöp Krisztina Jókai-regényekhez – Az aranyember, A kőszívű ember fiai, Szegény gazdagok – készített illusztrációi díszítik. lm

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában