Kultúra

2011.08.18. 16:22

Pillanatok Afrikából - Vándor Péter felvételei a fekete kontinens országaiból

Balatonalmádi - Banánlevél láda, állatbőrrel bevont dobok, vádoló tekintetű árva kisfiúk fényké-pei. Vándor Péternek Afrikai pillanatok címmel nyílt kiállítása.

Szabó Zsuzsanna

Nevében a sorsa. Vándor Péter az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) munkatársaként közel két évtizedet élt és dolgozott Afrikában. A balatonalmádi Magtár, Borok és Rendezvények Háza galériájában megnyílt kiállításán a fekete kontinens országaiban készült fényképei és összegyűjtött használati tárgyak láthatók, melyeket részben hosszas alkudozás után vett meg. Erről a tárlat megtekintése előtti vidám beszélgetés során szólt. A "fotográfussal" Vajkai Zsófia, az Afrikát szintén kiválóan ismerő néprajzkutató társalgott. Élvezetes beszámolóikon és rövid történeteiken keresztül bepillantást nyertünk az ottani emberek hétköznapjaiba, az európaitól merőben eltérő kulturális háttérre és szokásokra.

Vándor Péter elmesélte, a főként portrékból, életképekből álló fotóinak mindegyikét személyes beszélgetés után készítette. Ami azért is nagy szó, mert a kinti emberek nagy része nem szereti, ha fotózzák. A képek jó része Mozambikban készült, a szerző hozzájuk írt néhány soros háttérmagyarázatai segítik a mű mondanivalójának megértését. Láthatók köztük lemondó, egyben vádló szemű árva gyerekek, akik ételosztásra várnak, vagy súlyos téglákat, máskor tűzifacsomót a fejükön cipelő megfáradt nők. Más feliratok pedig elárulják, az afrikaiak inkább sörfogyasztó nép, a köles és kukorica mellett még banánból is képesek sört előállítani. Az ízig-vérig tarka afrikai hangulatot elővarázsoló képek üde színfoltja egy, a fényképezőgéppel boldogan incselkedő, hófehér fogakkal mosolygó kis fekete lány.

Az érdekes használati tárgyak között szerepelnek dobok, fonott tálak, de még egy pigmy ágy is, amin a fáradt nézelődő akár megpihenhet. A kiállított műveket a szervezők figyelmességének köszönhetően egy-egy pohár borral vagy pogácsával a kézben járva is meg lehetett tekinteni, közben Vándor Péter szívesen beszélt kinti életéről, képeiről.

 

A gerendákkal harmonizáló képek

A szépen felújított egykori magtár épületének emeleti, nagy fagerendáival remekül harmonizáltak a bemutatott tárgyak és a képek. A megtekintésüket megelőző kötetlen hangvételű beszélgetés közvetlen légkört teremtett, amit a kiváló stílusérzékkel kiválasztott - zöld-foki-szigeteki - Cesaria Evora dalai csak tovább fokoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!