Kultúra

2017.08.30. 13:46

Portrék, tájképek, gondolatok - T. Petrasovszky Mária kötetében a festmények rejtik a mondanivalót

Egy könyvoldal átlagosan pár ezer karakternyi szöveget, egy regény akár többmilliónyi leütést is tartalmazhat. Ezzel szemben T. Petrasovszky Mária most megjelent Képeskönyv című műve mindössze egy-két tízezernyi betűtből áll. A többi oldalon festményeinek reprodukciói láthatók. A képekben vannak "elrejtve" a mondatok, gondolatok. Ettől egyedi a Képeskönyv.

A mű a tanár-festőművész Az én "Orbis Pictusom" című kiállítása alkalmából jelent meg. A 110 oldalas mű 93 festményt tartalmaz gyermekkorától "tegnapig".

T. Petrasovszky Mária (balról a második) kötetének bemutatóján a Szaléziánumban, jobbján Márfi Gyula érsek
Fotó: Nagy Lajos

T. Petrasovszky Mária számára legfontosabb az ember, és a tájban is az ember jelenik meg, ha nem is mindig testi valójában. Festményein átsüt a természet és az ember szeretete. A könyv három főrészre tagolódik. Az elsőben gyermekkori festményeit láthatjuk. A legelső portrét 11 évesen készítette. Innen indulva megfigyelhetjük, hogy a szerző a szülői otthonból hozott "vagyonnal", hogyan gazdálkodott, hogyan fejlesztette azt tovább. A második rész már a veszprémi évek képeit foglalja össze ezzel a gondolattal: "Nem követtem divatot, mert csak önmagam vagyok". "A látványt nem akarom átírni, hanem megjeleníteni" - e gondolattal indul a harmadik rész. A portrék nagyon fontosak Petrasovszky Mária számára: a szemek, az arcvonások, kezek ábrázolása. Így vall ezekről: "A portréban hárman vannak jelen: a modell, a festő, és a néző. A tájban pedig benne van az ember is. Nincs érdekesebb, mint az ember." Talán e gondolatokhoz nem is szabad hozzáfűzni semmit sem. Hogy teljes legyen a hitvallás, emeljünk ki még egy gondolatsort: "A festészet ismerkedés, láttatás, emlékezés, ez egyben naplóírás ecsettel. Forrása az örökségünk és a jelenünk."

A művész tanári munkáját is áthatották a festményekből kiolvasható gondolatok. Diákjait nagy szeretettel bocsátotta útjukra, mindenkinek - gyakran személyre szóló útravalót adott. Egy ilyen aforizmagyűjtemény is olvasható a könyv elején, megadva ezzel a könyvhöz fontos érzelmi, gondolati alapot.

Tóth József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!