Kultúra

2009.05.04. 02:29

Profi, humanista alkotó

Badacsony - Joan Miro litográfiáiból és Bokros László szigligeti festőművész alkotásaiból május 1-jén nyílt kiállítás a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban.

nincs nev

Egry József emlékét méltón őrizzük, a múzeum folyamatos üzemeltetésével művészetének széles körű megismertetésére törekszünk, mondta köszöntőjében az intézményt fenntartó Badacsonytomaj város polgármestere, Krisztin N. László. 

Tavaly méltóképpen megünnepelték Egry József születésének 125. évfordulóját és javítottak a fogadási körülményeken, csinosították a múzeumot: megszüntették a beázást, felújították a parkettát, újra járólapoztak. 

Az idén több kiállítással készülnek: elsőként a 20. század egyik legnagyobb szürrealista festőjének, Joan Mirónak sokszorosított nyomatai láthatók. A tárlat anyagának térítésmentes biztosítója, Csikós Nagy Zsuzsanna ismertette az 1893-ban született katalán művész sikeres életútját, akinek olajfestményei 2008-ban 17 millió dollárért keltek el. 

Bejelentette, hogy jövőre Picasso grafikáiból, rajzaiból készült litográfiákat szeretne Badacsonyban bemutatni. Zongor Gábor képzőművész - Bokros László kiállításának megnyitója - a bejelentés hallatán elmondta, reméli azt, hogy az út megfordul: Csikós Nagy Bokros László szigligeti festőművész képeit viszi New Yorkba. Hiszen a Balaton-felvidéken, Szigligeten két évtizede élő alkotó megérdemli, hogy nagyobb hírverést, elismerést kapjon, hírét vigyék a világban, csodálatos alkotásaiban ne csak ismerősei gyönyörködjenek. 

Bokros László elmélyült profi, humanista absztrakt alkotó, aki megpróbálja megfesteni a lehetetlent: a zenét, a napszakokat. Az Egry múzeumban látható műveiért érdemes ellátogatni Badacsonyba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!