Érzelmes dallamok az ótemplomban

2019.05.30. 07:00

Profi komolyzenészek tárulkoztak ki Pápán

Varga Gábor klarinétművész, Karasszon Eszter csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész szenzitív játékának tapsolhatott a református múzeum közönsége.

Laskovics Márió

A klasszikus zene kedvelőinek idén szervezett Musica Pannonica Reformata hangverseny-sorozat második alkalmán Varga Gábor klarinétművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóklarinétosa, valamint Karasszon Eszter csellóművész, a Zeneakadémia doktorandusza adott koncertet Németh-Vékes Erzsébet művésztanár zongorakíséretében múlt szombaton a református ótemplomban.

Varga Gábor klarinétművész Bachot és Schumannt adott elő a Musica Pannonica Reformata hangverseny-sorozat második alkalmán

A Pannonia Reformata Múzeum eseményén Németh-Vékes Erzsébet köszöntötte a közönséget. Varga Gábor Bach G-dúr szvitjének átiratát adta elő szólóban, majd kísérettel Schumann Fantasiestück című művét. Karasszon Eszter egy Cassado-szvitet, illetve Chopin egy polonéz darabját játszotta el. A zenészek szenzitív játéka odatapasztotta a padsorokba és belső utazásra invitálta a hallgatóságot.

Varga Gábor nem zenész családból származik, a zeneiskolában terelték a fúvós hangszer felé. 1998-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát klarinét szakon.

– Kisgyermekként a zeneszeretet mellett a tanár személye a legfontosabb, aki átsegíti a nehézségeken. Később a pozitív impulzusok – egy új hangszer vagy versenyen, koncerten való részvétel – lendítik tovább az embert. Professzionálisként, zenekarba kerülve már maga a közeg húzza magával a sokszor perfekcionista zenészt, aki próbál megfelelően együttműködni a környezetében lévő zenésztársakkal – mondta el a zenei pályán tapasztalt motivációiról. Kiemelte továbbá az otthoni műhelymunka fontosságát, a hangszeres rátermettséget, valamint a szerencsét, az időben jövő jó benyomásokat.

Karasszon Eszter csellóművész egy Cassado-szvitet, illetve egy Chopin-polonézt játszott el érzékien a Musica Pannonica Reformata hangverseny-sorozat második alkalmán
Fotó: Laskovics Márió

Karasszon Eszter másodgenerációs zenészcsaládból jön, ahol a zenész szülők mellett három bátyja is tanult zenét. Négyéves kora óta csellózik. Mint mondta, szíve csücske a hangszer, mert ennek „éneke” áll legközelebb az emberi hanghoz, és játék közben, átölelve a csellót, szinte eggyé is olvadhat vele. Nagy álma, hogy zenélhessen, már több síkon megvalósult. A köztes célok fontosságát hangsúlyozva elmondta, jelenleg a doktori cím megszerzése, illetve közeljövőbeli fellépései motiválják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában