skót petőfi

2019.01.25. 15:13

Programsorozattal ünneplik Robert Burns születésnapját

Első verseskötete 1786-ban jelent meg, amellyel nagy sikert aratott.

Budapest, 2019. január 25. Zenés õrségváltással, skót dudások közremûködésével megkezdõdik a Robert Burns skót nemzeti költõ születésének 260. évfordulóját ünneplõ rendezvénysorozat a Magyar-Skót Társaság és a Robert Burns Alapítvány szervezésében az Országház elõtt 2019. január 25-én. Robert Burns 1759. január 25-én született. A megemlékezés védnöke Kövér László házelnök. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Zenés, táncos, irodalmi és jótékonysági programokkal ünneplik a világhírű skót költő, Robert Burns (1759-1796) születésének évfordulóját péntektől keddig Budapesten.

A 2005-ben alapított Robert Burns Nemzetközi Alapítvány közleménye szerint pénteken zenés őrségváltás lesz a Parlament IX-es kapujánál az Országgyűlési Őrség, katonazenekar és skótduda-zenekar részvételével, majd a Budapest Skót Táncklub tagjai tartanak bemutatót. Este a brit nagykövetség rendez fogadást a skót költő tiszteletére.

Szombaton 22. alkalommal rendezik meg a Budapest Burns Supper zenés-táncos jótékonysági estet a Corinthia Hotelben, mások mellett fellép az All Star skót dudazenekar, Alison Ewan hegedűművész és a kelta zenét játszó magyar együttes, a Dagda is. Ugyanott vasárnap skótduda verseny lesz, majd skót ebéd következik zenészek és táncosok szereplésével.

Január 29-én, kedden a budapesti Skót Misszió épületében rendeznek irodalmi Burns-estet – írja a közlemény, amely kitér arra is: január 24. és 27. között az All Star dudazenekar és Alison Ewan budapesti iskolákban és kórházakban népszerűsíti a skót kultúrát.

Az 1759. január 25-én Alloway-ben született, paraszti származású Burns az angol romantika egyik legjelentősebb népi költője, a skót Petőfi: Skócia nemzeti poétájának tartják elsősorban skóciai angol, azaz scots nyelven (amely nem tévesztendő össze a skót gaellel) írt, dal műfajú munkái miatt. Első verseskötete 1786-ban jelent meg, amellyel nagy sikert aratott. A fiatalon elhunyt Burns kulturális ikonná a 19. század második felében vált, amikor 1880-ban Liverpoolban kiadták az összes versét.

Egyik legismertebb, magyarul is gyakran énekelt verse az Auld Lang Syne (Régi, régi dal), amely az angol nyelvterületek szilveszteri-újévi himnusza. Bár emléknapja, a minden év január 25-én megtartott Burns Night vagy Burns Supper nem munkaszüneti nap, de Skóciában nemzeti ünnep jellege van, amelyen jellegzetes ételek, elsősorban a híres haggis (főtt-töltött birkabendő, amelyhez Burns még költeményt is írt) fogyasztásával, illetve különféle zenés-táncos eseményekkel emlékeznek meg a költőről.

Borítókép: Zenés őrségváltással, skót dudások közreműködésével megkezdődik a Robert Burns skót nemzeti költő születésének 260. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat a Magyar-Skót Társaság és a Robert Burns Alapítvány szervezésében az Országház előtt 2019. január 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!