Ápolják az emlékét

2018.05.19. 08:00

Rajzversenyen emlékeztek Vágfalvi Ottó festőművészre

Országos rajzversenynek adott otthont a balatonfűzfői iskola pénteken. A diákoknak egy Vágfalvi Ottó-festmény részletét kiegészítve kellett létrehozniuk egy önálló alkotást.

Marton Attila

A versenyzőknek a helyszínen kellett alkotniuk Fotó: Pesthy Márton

A Vágfalvi Ottó Képzőművészeti Emlékversenyt harmadik alkalommal szervezte meg a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és AMI és a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár. Szabó Erzsébet ötletgazda, főszervező, az Irinyi iskola rajztanára elmondta, a versennyel szeretnék a fiatalokkal is megismertetni Vágfalvi Ottó művészetét, valamint igyekeznek ápolni a művész emlékét.

A versenyzőknek a helyszínen kellett alkotniuk Fotó: Pesthy Márton / Napló

Az idei megmérettetésre a korábbiaknál több, közel kilencven tanuló nevezett hat iskolából. A diákok feladata egy-egy Vágfalvi-festmény parafrázisa, szabad feldolgozása volt. A zsűri a pályamunkákból végül 37 alkotás szerzőjét várta a pénteki döntőre, amelyre a helyi és környékbeli iskolák mellett Budapestre, a Somogy megyei Ságvárra, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszarura és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csaholcra is küldtek meghívót.

A döntőben – országosan is ritkának számító módon – a gyerekeknek a helyszínen kellett létrehozniuk az alkotást. A tanulók öt Vágfalvi-festmény részlete közül választhattak, amelyet azután saját elképzeléseik szerint egészítettek ki és építették be a saját kompozíciójukba.

A döntőbe jutott diákokat Zanathyné Lenkefi Éva, az Irinyi iskola megbízott intézményvezetője és Gróf Tibor, a művelődési központ igazgatója köszöntötte, majd Szabó Erzsébet ismertette a tanulókkal a feladatot. A diákoknak két óra állt rendelkezésre az alkotáshoz, az elkészült műveket délután háromtagú zsűri – Fábián László és Jáger István grafikus, Vágfalvi Kata nyugdíjas rajztanár, a művész lánya – értékelte. A művelődési központban kiállították Vágfalvi Ottó több festményét (köztük azokat is, melyek részletét délelőtt használták a versenyzők), valamint a versenyre nevezésként beküldött pályaműveket és a megmérettetésen készült alkotásokat is. A díjátadón három korcsoportban – 3-4., 5-6. és 7-8. osztályosok – díjazták a tanulókat. A művészeti versenyeken alkalmazott szokás szerint valamennyien dobogós helyezést értek el, arany-, ezüst- és bronzecsetet vehettek át. Vágfalvi Ottó több festménye, valamint a gyerekek két-két alkotása június közepéig látható a művelődési központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában