szellemi kulturális örökség

2019.02.13. 11:00

Rangos eseménynek adott otthont a pápai Kékfestő Múzeum

Ünnepélyes keretek között adták át az UNESCO dokumentumát, mely igazolja a kékfestés hagyományának felvételét az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az eseménynek a pápai Kékfestő Múzeum adott otthont.

Polgár Bettina

Csonka-Takács Eszter az alkalomra készített kékfestőemlékkel (

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A kékfestést november végén nyilvánították az emberiség szellemi kulturális örökségévé. A jelölést Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen nyújtotta be. Az átadóünnepségen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a kékfestés a mohácsi busójárás, a matyó népművészet és a magyar solymászat mellett kapott helyet az UNESCO listáján.

Csonka-Takács Eszter az alkalomra készített kékfestőemlékkel Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A kékfestés ősi és igen összetett kézműveshagyomány. Térben és időben hosszú utat tett meg, míg az indigó festék felfedezése révén a festés technikája Indiából Nyugat-Európába vándorolt, hogy itt aztán önálló életre keljen és bejárjon egy csodálatos, az emberiség kultúr- és divattörténetével párhuzamos utat – fogalmazott Krucsainé Herter Anikó.

Mint mondta, a kékfestés olyan kézművesszakma, amely iskolapadban nem tanulható. Nem véletlen, hogy mai kékfestő műhelyeink mind családi alapon működnek, nemzedékről nemzedékre örökítve ezt a mesterséget. – A kékfestés bonyolult eljárások sorozata. Legalább húsz lépésből áll, mire a nyers, fehér anyagból vásárra vihető végvászon lesz. Az egész munkafolyamat napokig, hetekig is eltarthat, és hatalmas tudás áll mögötte. Egy kékfestőnek szakértőnek kell lennie a kémia, a fizika, a matematika világában, és fontos, hogy technikai érzéke, valamint művészeti vénája is legyen – emelte ki.

Nagy-L. István pápai múzeumigazgató kezében a felvételt igazoló UNESCO-dokumentummal Fotó: Polgár Bettina/Napló

A rendezvényen Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Nagy-L. István, a pápai Kékfestő Múzeumot működtető Gróf Esterházy Károly Mú­zeum igazgatója, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője ugyancsak megosztotta a jeles alkalomhoz fűződő gondolatait.

A felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot az ünnepségen a bácsalmási, a győri, a nagynyárádi, a szombathelyi, a tiszakécskei és a tolnai kékfestő műhelynek adták át. Emellett elismerésben részesült a kékfestés hagyományainak ápolásáért a pápai Kékfestő Múzeum, továbbá Domonkos Ottó néprajzku­tató, történész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában