Nagy Sándor 150

2019.05.10. 07:00

Rendhagyó kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban

A Laczkó Dezső Múzeum a 2019-es Gizella-napok keretében Körösfői Kriesch György, a Nagy Sándor-emlékév kurátorának meghívásával csütörtökön Nagy Sándor 150 1869-2019 „EgészÉlet” szigete címmel rendhagyó kiállítással és előadással várta az érdeklődőket.

Horváth Virág

A kiállítást a nemrégiben megújult, korszerű konferenciateremmé átalakított Látványkönyvtárban rendezték meg, így az esemény egyben debütálása is volt az új közösségi térnek.

Körösfői Kriesch György előadásában Nagy Sándor életútját, és művészetét mutatta be
Fotó: Balogh Ákos

Körösfői Kriesch György nagyapja, Kőrösfői Kriesch Aladár valamint nagybátyja, Nagy Sándor művészek életén vezette végig előadásában az érdeklődőket.

- Ha egy szellemiséget kéne megnevezni, az a gödöllői szecessziós műhely lenne. Az egyik emblematikus vezéralakja Nagy Sándor. A másik fontos személy, Kőrösfői Kriesch Aladár, ők ketten különleges egyéniségei voltak a huszadik század eleji művészeti mozgalomnak – kezdte beszámolóját Körösfői Kriesch György.

 

A most a Laczkó Dezső Múzeumban megtekinthető vándorkiállítás január 22-én indult útjára Nagykovácsiban, majd Veszprém után Marosvásárhelyen, később Nagyváradon majd Sárváron is megfordul majd. Az Itáliát is megjárt, és a gödöllői művésztelep oszlopos tagja, a szecessziós 20. századi művész, Nagy Sándor ízig-vérig magyar volt. – Mind anyai mind apai felmenői Magyarországon születtek, és az ő vérében semmiféle „gyütt-ment” bevándorló tehetség nincsen. Ha megnézünk sok magyar fantasztikus alakot, azt látjuk, hogy felmenőik között számosan vannak külföldiek. Erre szeretnék fókuszálni: a nagy tehetségek azért születtek a huszadik században a Kárpát-medencében, mert különleges vérvonalak találkoztak – mondta el Körösfői Kriesch György.

A kiállítás Nagy Sándor grafikai készségét hangsúlyozza, tusrajzai, olajfestményei, valamint üvegablak-tervei tekinthetők meg.

A kiállítás május 31-ig, hétfőtől péntekig 10-18 óráig ingyenesen megtekinthető a Laczkó Dezső Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában