Kultúra

2016.08.16. 19:03

Reneszánsz átiratok és térhatású csomók a Padlásgalériában

Balatonalmádi - Hat női kortárs képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Padlásgalériában a napokban.

Marton Attila

A SZI KA BA HO RU KO kiállítás címe a tárlaton kiállító hat művész, Szirmay Zsanett, Kontra Ágnes, Basa Anikó, Horváth Lóczi Judit, Ruzics Csilla, Kalocsai Enikő nevét rejti.

Kukorelly Endre író a megnyitóra írt Itt nem sír senki című szövegét olvasta fel.

- A női szerző érdekfeszítő, súlyos érdekeket feszeget, és addig érdekes marad, amíg elég sokat nem feszegeti amaz érdekeket. A nők erősek. Erősebbek. Ahol küzdelem folyik, a férfiak húzzák a rövidebbet, ha nem folyik, bármi lehet, jó is lehet - fogalmazott az író.

A kiállítók hölgyek közül négyen: Kalocsai Enikő, Ruzics Csilla, Kontra Ágnes, Horváth Lóczi Judit  Fotó: Módos Csaba

A tárlat sokrétű, az alkotók eltérő technikával és stílussal dolgoznak. Ruzics Csilla nagyítással, absztrakcióval készült képein minden hullámokból, rezgésekből áll. Kontra Ágnes kék alapon fehér mintázatokat készít, míg Kalocsai Enikő alkotásain mértani precízséggel készült különös tükröződések láthatók. Basa Anikó függőlegesen felfeszített damilokra erősített cérnacsomókból létrehozott alakzatai és Szirmay Zsanett keresztszemes textillel előállított szövései is megragadják a látogatót, ahogyan Hováth Lóczi Judit reneszánsz nagymesterek angyali üdvözleteinek geometrikus átírásai is, emelte ki Kukorelly Endre.

A kiállítás kurátora Kelemenc Marcel, a megnyitón közreműködött Halas Adelaida, a Veszprémi Petőfi Színház színésze. A tárlatot - amely szeptember másodikáig látható a városháza tetőterében - a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!