irodalmi emlékest

2020.02.21. 07:00

Rock és blues: Wass Albertre emlékeztek Tapolcán

A víz szalad, a kő marad címmel zenés irodalmi emlékesttel tisztelegtek helyi zenészek, táncosok, énekesek az író emléke előtt a hagyományos eseményen a Tamási Áron Művelődési Központban, telt ház előtt.

Tóth B. Zsuzsa

Wass Albert írásaiból merítve emlékeztek az írófejedelemre tapolcai táncosok, énekesek, zenészek A víz szalad, a kő marad című esten

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Köszöntő beszédében a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója, Décsey Sándor elmondta, hogy az intézmény névadója, Wass Albert író halálának évfordulója szülte az irodalmi est ötletét több mint tíz évvel ezelőtt.

– A Wass Albert Könyvtár és Múzeum két éve állt a kezdeményezés mögé szervezőként. Az érdem azonban azoké, akik a színpadon szerepelnek, és akik a háttérben sokat tettek azért, hogy ez az est megvalósuljon, és a kétórás műsort látva a közönség jól szórakozzon, feltöltődjön és szép emlékkel térjen haza – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy ez az első rendezvénye a sorozatnak, amelyre az intézmény pályázati támogatást kapott. Bizalmát fejezte ki, hogy a támogatásnak köszönhetően a korábbiaknál is színvonalasabb lesz az előadás. A pályázatot egy Közösen Tapolcáért helyi közösség nevű konzorcium írta ki, a program pedig egy Tapolcáért megvalósuló közös produkció, amelyért nagyon sok helyi közösség dolgozott. Táncosok, zenészek, énekesek, fiatalok, idősebbek egyaránt.

Wass Albert írásaiból merítve emlékeztek az írófejedelemre tapolcai táncosok, énekesek, zenészek A víz szalad, a kő marad című esten
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A program ötletgazdája és rendezője, Bertalan Csaba elmondta lapunknak, hogy az előadásra közel fél éven át készült az ötven résztvevő. A korábbi évek előadásaihoz képest újdonság volt, hogy most az esten elhangzott megzenésített versek, prózarészletek egy részét ők írták, zenésítették meg rock és blues stílusban ez alkalomra, a dalokhoz pedig egyedi koreográfiát készített a Batsányi Táncegyüttes.

– A cél az volt, hogy Wass Albert gazdag munkásságából merítve, az írófejedelem sorain keresztül mutassunk be egy aktuális, mai helyzetet, a boldogulás keresését, a hétköznapok, ünnepek családtól távol való megélését idegen földön – mondta Csaba.

Az esten közreműködött Bányai Barbara, Bertalan Csaba, Bors Lara, Farkas Boglárka, Gácsi István, Havasi Gábor, Illés Bíborka, Kovács Emese, Kovács Melinda, Kóródi Hanna, Lamport Gusztáv, Májer Edit, Máté Amina, Nemes Honória, Novák István, Osváth Panna, Román Iván, Sárközi Vivien, Szabóné Korponai Kitti, Szigetvári Réka, Takács Péter, Vitus Kata, a Rockinger zenekar és a Batsányi Táncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában