Kultúra

2009.10.14. 22:34

Rudolf Péter ötvenéves

Budapest - Ma ünnepli születésnapját Rudolf Péter Jászai Mari-díjas, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike.

MTI

Érettségi után nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ezért egy évi katonáskodás után újra próbálkozott, ezúttal sikerrel. Diplomáját 1983-ban kapta meg, első szerződése a Vígszínházhoz kötötte. A Szent István körúti társulatnak 2001-ig volt a tagja, innen az Új Színházhoz szerződött, ahol 2003-ban a művészeti vezetői posztot is elvállalta. Emellett vendégművészként fellépett a Centrál Színházban, az IBS Színpadon és a Thália Színházban.
   
Tehetsége elsősorban a groteszk, ironikus hangvételű művekben tűnt ki, így volt Puck (Shakespeare: Szentivánéji álom), Mercutio (Shakespeare: Rómeó és Júlia), James Tyrone (O,Neill: Utazás az éjszakába), Borkin (Csehov: Ivanov), Pierre Bezuhov (Tolsztoj: Háború és béke), Pierre Lenoir (Eisemann: Fekete Péter), Bóni gróf (Csárdáskirálynő). Feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel évek óta hatalmas sikerrel játsszák az És Rómeó és Júliát, amelyben díszletek, jelmez és kellékek nélkül jelenítik meg Shakespeare drámájának minden szerepét, Rudolf Péter például Capuletnét és a dajkát is alakítja. Emellett rendezőként jegyezte Osborne Dühöngő ifjúság, Kushner Angyalok Amerikában, és Miller Salemi boszorkányok című darabját.
   
1981-ben, főiskolásként befutott a Cha-cha-cha című filmben, és azóta olyan alkotásokban szerepelt, mint a Szerencsés Dániel (1983), a Jób lázadása (1983), A skorpió megeszi az ikreket reggelire (1992), a Jákob, a hazudós (1997), a Hamvadó cigarettavég (2001), az Egy szoknya, egy nadrág (2005), a Kalandorok (2007). Legnagyobb sikerét a kultfilmmé vált Üvegtigrisben aratta, amelynek egyes beszólásai hamar a köznyelv kincsévé váltak: "Ízirájder, öcsém, ízirájder!". Lali, a büfés szerepe mellett társrendező és forgatókönyvíró is volt; azóta elkészült az Üvegtigris második része is. Szinkronszínészként is sokat foglalkoztatják, ő volt például Stuart Little kisegér magyar hangja. A közönség kedvence a Beugró című szituációs szórakoztató televíziós játékban is, amelyben a szereplők improvizációs készségüket teszik próbára.
   
Szerepálmai nincsenek, számára az a fontos, milyen közegben és formában valósíthatja meg, amit elvállal. Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, tagja a színészválogatottnak, és alkalmanként lejár a Hidegkúti Öregfiúk csapatába. Rendszeresen ír novellákat, verseket, forgatókönyveket, dalszövegeket, de szigorúan csak az íróasztalfiókja számára.
   
Művészi munkáját 1991-ben Jászai Mari-díjjal, 2002-ben kiváló művészi címmel ismerték el, ezenkívül több rádiós és tévés nívódíj birtokosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!