Kultúra

2015.09.06. 06:39

Salvatore Quasimodo nyomdokaiban

Balatonfüred - Összesen kétszázhuszonkilenc költő küldte be két-két versét hazánk egyik legrangosabb nemzetközi költőversenyére idén.

Kekk Sára

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, ahol a Tagore sétányon fát ültetett gyógyulásáról megemlékezvén és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, Balatonfüred városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden a nemzetközi költőversenyt és költőtalálkozót. A 23. alkalommal megszervezett költőversenyre, minden eddiginél több pályázat érkezett hazánkból és a határon túlról is, többek között Svédországból, Ukrajnából, Angliából, Romániából és Szlovákiából.

Idén először, a rendezvénysorozat szervezői a gyermekek számára is szerveztek programokat, délelőttönként a Vojtina Bábszínház előadásain kortárs költők műveivel ismerkedhettek meg a legkisebbek. A program keretében több kötetbemutatót is tartottak, köztük az olaszországi delegáció egyik tagja, az Olasz Kultúrintézet egykori igazgatója, Dante Marianacci legújabb kötetét, valamint Péntek Imre, V. Kulcsár Ildikó és Madarász Imre legújabb könyvét is.

Őexc. Paczolay Péter, római magyar nagykövet átadta a különdíjat Payer Imrének Romló fal árnyékában, fényben című költeményéért

A hagyományokhoz hűen most sem maradt el a Nobel-díjas olasz költőre való megemlékezés a Tagore sétány melletti olasz ligetben, ahol Hári Lenke balatonfüredi alpolgármester, Vörösmarty Éva a Veszprém Megyei Közgyűlés tagja és Győrffy Ákos József Attila- díjas költő mellett az Olasz Köztársaság nagykövete Őexc. Maria Assunta Accili, a Budapesti Olasz Kultúrintézet képviseletében Giovanni Cataluccio és a családot képviselő Franco Cajani költő, irodalomtörténész és Dante Marianacci költő helyezték el koszorúikat.

Turcsány Péter átveszi különdíját Hári Lenkétől

A programsorozatot díjátadó ünnepség és gálaműsor zárta, melyen Őexc. Maria Assunta Accili nagykövet asszony is beszédében elmondta, számára mindig is különleges, mondhatni mágikus hely Balatonfüred, mindig szívesen jön el ide. – Ha volt, illetve van egy olyan terület az olasz és magyar kapcsolatok között, mely mindig is virágzott, az a kulturális kapcsolat, melynek ékes példája a Quasimodo Nemzetközi Költőverseny – fordította a nagykövet asszony szavait tolmácsa.

Őexc. Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság nagykövete

Szombaton este adták át a Bertha Bulcsú-emlékdíjakat is, mellyel a Balaton ihlette irodalmi alkotások legjobbjait ismerik el, idén dr. Szalóczy Péter és Berta Zsolt kaptak.

Az öttagú zsűri döntésének alapján idén tizenkét költő tárgyjutalomban részesült, melyeket Franco Cajnai, a nemzetközi zsűri elnöke, valamint Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója adott át a jelenlévő díjazottak részére, valamint Vári Fábián László ukrajnai költő életmű-díjat kapott költői munkássága elismeréseként. Hári Lenke és Őexc. Paczolay Péter római magyar nagykövet adták át a különdíjakat Turcsány Péternek, Salvatore című verséért, illetve Payer Imrének, Romló fal árnyékában, fényben című költeményéért. A Quasimodo emlékdíjat idén Lanczkor Gábornak ítélte a zsűri, Caravaggio című verséért.

Lanczkor Gábor, a Quasimodo emlékdíj nyertese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!