Kultúra

2014.04.02. 16:50

Sétálva oktattak

Veszprém – A Séd-völgyében található növényzet tulajdonságairól és népi elnevezéseiről beszéltek szakemberek az Erdélyi napok keretében egy úgynevezett peripatetikus sétán szerdán.

Marton Attila

Az antik séta közbeni oktatást felidéző eseményen Szabó T. Attila biológus, a Pannon Egyetem egykori botanika tanszék vezetője és Zsigmond Győző néprajztudós, etnomikológus, a bukaresti hungarológiai tanszék vezetője kalauzolta az érdeklődőket a Kolostorok és kertekben. A sétán a különféle növények és gombák sajátosságai és erdélyi tájnyelvi változatai is szóba kerültek.


Megtudhattuk, hogy a vérehulló kecskefüvet szemölcsre, míg a taplógombát vérzéscsillapításra és hajópadló tömítésére is használták. A fehér heréről az derült ki, hogy földrajzi elhelyezkedésétől függ, találunk-e rajta levéljelet, míg Zsigmond Győző a salátaboglárkából készített saláta receptjét is elárulta. Dr. Révay Valéria a görög monostor adománylevelének nyelvtörténeti vonatkozásairól beszélt: a kolostor alapításának ideje bizonytalan, viszont a dokumentum fontos nyelvemlékeket tartalmaz, több helységnév (Veszprém, Kenese) és a király szavunk is itt fordul elő először.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!