Kultúra

2014.04.23. 17:55

Shakespeare újragondolva

Pápa - Igazi nagy durranásra készül a pápai S.K. Társulat, amely Shakespeare egyik legnépszerűbb művét, a Szentivánéji álom című vígjátékot új köntösbe öltöztetve mutatja be a nagyérdeműnek csütörtök este.

Munkatársunktól

A 2011-ben életre hívott S.K. Társulat előbb a Pletykával, majd tavaly a Black Comedyvel hamar ismerté és népszerűvé vált Pápán és környékén. A rutinos hobbiszínjátszók alkotta társulat remek vígjátékai még a legnevesebb hivatásos színházaknak is a becsületére váltak volna, így nem lehetett kérdéses, hogy továbbra is a komédiánál kell maradnia a Nagy Imre által vezetett csoportnak.

- Szerencsés találkozás folytán tulajdonképpen kölcsönösen megkerestük egymást Komáromi Sanyival, a Teleszterion Színházi Műhely vezetőjével. Mivel mi még nem dolgoztunk profi rendezővel, kíváncsiak voltunk rá, mire vagyunk képesek szakavatott irányítással. Mindenképpen embertpróbáló darabban gondolkodtunk, a csapat választása végül a Szentivánéji álomra esett. Sanyi fejében kialakult egyfajta elképzelés, amit megpróbál velünk megvalósíttatni - fogalmazott egy mosoly kíséretében Nagy Imre.

Látványos, ötletes jelenet a Szentivánéji álom című vígjátékban. Előtérben Sz. Csepregi Ilona (Fotó: Polgár Tibor)


Mint mondta, elképzeléseik szerint a vígjátéki elemek mellett mélysége is lesz az S.K. Társulat-féle Szentivánéji álomnak, amely ezáltal igazi színházi élményt kínál a közönség számára. - Aki arra számít, hogy Shakespeare Szentivánéji álom című művét klasszikus formában látja, az meg fog lepődni. A mi történetünk ott kezdődik, ahol az eredeti befejeződik. A tündérek visszafordítják az idő kerekét. Valami nem működik a világban, ezért vissza kell menni a bajok gyökeréig, hogy megpróbáljunk megoldást találni - vázolta a színdarab kiindulási pontját a társulat vezetője.

Hozzáfűzte, Shakespeare-feldolgozásuk a mai embert szólítja meg. Olyan mélységeket tár fel emberi kapcsolatokban, érzelmekben, álomvilágban, valóságban, amikre érdemes odafigyelni. Nagy Imre kérdésünkre megjegyezte, Komáromi Sándor híres munkamódszere nagy feladat elé állította a társulat tagjait, ugyanis a korábban megszokott próbáikhoz képest ezúttal hangsúlyosabban kell használniuk a testüket a színpadon, jobban figyelniük kell a fizikai jelenlétükre a játék folyamán. Nagyon sokat tanultunk a próbafolyamatok során, és ezekből még rengeteget profitálhatunk a későbbiekben. Összességében a Szentivánéji álom sokkal nagyobb kihívás elé állított bennünket, mint az előző két színdarabunk. Egy könnyed vígjáték esetében belefér a rögtönzés a szöveg tekintetében, viszont egy Shakespeare-szövegnél az improvizáció nem járható út. Mi továbbra is elsősorban szórakoztatni szeretnénk, új előadásunkkal pedig önfeledt nevetést ígérünk, miközben a nézőnek lehetősége lesz mélyen magába nézni, illetve elgondolkodni a világról fogalmazott Nagy Imre. Az Arany János fordítása fel használásával készült Szentivánéji álom premierje  április 24-én, 19 órakor lesz a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében.

Bemutató csütörtök este

A Szentivánéji álom című egyfelvonásos vígjátékot április 26-án 19 órától, majd 27-én 18 órától is megtekintheti a publikum. (24-én és 26-án a Tarczy, illetve a Vajda-bérlet keretein belül mutatják be a klasszikus Shakespeare-mű feldolgozását.) A színdarabot Komáromi Sándor rendezte. Szereplők: László Katalin, M. Varga Veronika, Szabó Erika, Sz. Csepregi Ilona, Sz. Juhász Klára, Nagy Imre, Pozsgai Balázs, Szabó Szilárd, Tegyi Tibor, valamint a Teleszterion Színházi Műhelyhez tartozó két fiatal: Koncz Lilla és Móczár Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!