Kultúra

2014.02.07. 17:55

Sík Sándorra emlékezve

Veszprém - Nyitottság, kreativitás és emberség jellemezték Sík Sándort, mondta Labancz Zsolt piarista tartományfőnök a Szaléziánumban nyílt kiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

Sík Sándor szerzetes, pap, középiskolai és egyetemi tanár, esztéta, irodalomtudós, költő, drámaíró, műfordító, a piarista rend tartományfőnöke, egyik alapítója a magyar cserkészmozgalomnak. Lenyűgözően gazdag és sokszínű a százhuszonöt évvel ezelőtt született Sík Sándor életútja, a Szaléziánum kiállítása tükrözi ezt a gazdagságot, hangsúlyozta Labancz Zsolt piarista tartományfőnök. Szólt arról, milyen nyitott volt Sík Sándor a fiatalokkal szemben, meghonosította a cserkészmozgalmat. Verseiből, leveleiből szép emberség rajzolódik ki, ami ma is aktuális: oktatóként, nevelőként ne csak szaktárgyi tudást adjunk át a diákoknak, hanem engedjük, hogy az emberség is kibontakozhasson.



A gazdag kiállítás egyik része a piarista rendet, a másik Sík Sándor munkásságát mutatja be (Fotó: Zwicker Tamás)

Sík Sándor alakját, a piarista rendet, a piaristák munkásságát állítja középpontba a Szalézi-napok idei programsorozata. Csütörtökön a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar oktatói tartottak előadásokat, pénteken a Szaléziánumban nyílt kiállítás. Ladányi István egyetemi docens azt mondta, öröm volt az elmúlt hetekben az irodalomtudós életművével foglalkozni, Sík Sándor Esztétikája alapmű. Porga Gyula polgármester emlékeztetett arra, a Szaléziánum nemcsak egy látogatóközpont, de közösségi térré vált, a város közösségét is gyarapítja. Veszprém városának háromszáz éves kapcsolata van a piarista renddel. Márfi Gyula érsek ismeri és szereti Sík Sándor verseit, a megnyitón is ezekből idézett, felolvasta A néma Miatyánk című verset.

A gazdag kiállítás egyik része a piarista rendet és a veszprémi piaristák munkásságát mutatja be, másik része pedig Sík Sándor írói, költő munkásságát, személyes tárgyait, egy emlékszobát berendezve. A tárlatot Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára levéltárosa ismertette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!