Ellát a falakon túlra is

2019.02.18. 07:00

Sümeg Városért Emlékplakettet vehetett át Oszkai Réka keramikus

Az idei városnapon Sümeg Városért Emlékplakettet vehetett át Oszkai Réka keramikus, a Kisfaludy-emlékház szakmai vezetője a város kulturális életében végzett munkásságának, magas színvonalú kerámiaművészeti tevékenységének elismeréseként.

Tóth B. Zsuzsa

Oszkai Réka az idei évi sümegi Városnapon Sümeg Városért Emlékplakettet vehetett át Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Kisfaludy Sándor Emlékház szakmai koordinátora szívén viseli a város sorsát, ez sokrétű tevékenységéből is kitűnik. Amellett, hogy Kisfaludy Sándor hagyatékának, a város helytörténeti, egyházművészeti gyűjteményeinek ápolója, népszerűsítője, képzőművészeti kiállításainak lelkes szervezője, aktívan részt vesz az emlékház fejlesztési terveinek kidolgozásában, megvalósításában. Szem előtt tartja a szakmai megújulás fontosságát, részt vesz az állandó kiállítások modernizálásában, interaktívvá tételében. Vallja, hogy ez az egyik módja annak, hogy ma a fiatalokat megszólítsa a kultúra.

– Legegyszerűbben az iskolai keretekhez kapcsolva tudjuk őket megfogni. A kisebbek eljönnek egy kézműves-foglalkozásra, aztán visszatérnek szüleikkel is. A középiskolásokkal már nehezebb dolgunk van, de segítségünkre van például az értékőr program. A Kárpát-medencén átívelő kezdeményezésben a fiatalok szabadidejükben vettek részt, kedvet kaptak az értékek gyűjtéséhez, megtanultak fényképezni, filmet forgatni, vágni. Interaktív eszközökkel és a diákokhoz közel álló a témával felkelthető az érdeklődésük. Szerveztünk velük kiállítást, részt vettek a megnyitó lebonyolításában, a tárlatvezető- képzésen, majd a gyakorlatban is helytálltak.

A kötelező közösségi szolgálatra is szívesen jelentkeznek hozzánk – mondja Réka, aki Sümegcsehin kerámia- szakkörben oktatja a gyerekeket, és férjével maga is két fiatal felnőttet nevel. – Sokat számít, hogy otthon művészi környezetben nőttem fel, festmények, szobrok között. Magammal hoztam a nyílt és bizalmon alapuló szülői kapcsolat fontosságát, ezt továbbvittem a gyerekeim felé. Az emlékházba betérő fiatalok felé szintén bizalommal vagyok, ők hálásak ezért.

Bízni kell bennük, feladatot adni nekik, dicsérni őket – mondja Réka, aki tartalmas ötleteivel színesíti a város közösségépítő programjait is. A nevéhez fűződnek olyan meghatározó rendezvények, mint a 2016-ban szervezett 1956-os közösségi program, a múzeumi esték, a Kossuth-díjasok éjszakája, az utcatábla-avatók és a Tót Endrével közösen megvalósított projektek. Folyamatosan közreműködik közösségi, civil és vidékfejlesztési programokban, fejlesztési stratégiák kialakításában. Projekteket tervez és menedzsel, rendezvényeket koordinál. Teszi ezt a Famulus Egyesület elnökeként, valamint az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnökségi és védjegytanácsi tagjaként. A napokban pedig a Sümegi Értéktár Bizottság elnöki posztját is elvállalta, ami szép és sokrétű feladat. Közösségi munka, amely települési identitást eredményez, ez pedig hosszú távon hat gyümölcsözően.

Terveik szerint a közösség bevonása és az értékek leltározásán túl eseményeket, például értékek napját szerveznek, hogy megmutassák, milyen csodákkal, mennyi megbújó értékkel büszkélkedhet a település. A város közössége igazán különleges abban is, hogy az értékek felkutatásához kapcsolódó műhelymunkák során a személyekre is gondoltak. Nincs még egy olyan település, ahol ez ilyen fontos lenne.

Oszkai Réka az idei évi sümegi Városnapon Sümeg Városért Emlékplakettet vehetett át Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Réka rendkívül tehetséges keramikus, alkotásai nagy népszerűségnek örvendenek az ország több pontján. Számos, különböző témájú rendezvénysorozat és kiállítás adott otthont munkáinak, eddig közel ötven alkalommal.

Érdemeit elismerik, a Veszprém megyéért tett tevékenységéért, a vidékfejlesztésben és a fiatalokat is érintő közösségfejlesztésben végzett munkásságáért több alkalommal elismerésben részesült.

Tehát Oszkai Réka múzeumi szakemberként, civilszervezeti tagként és magánemberként egyaránt önzetlenül tesz, dolgozik a városért, annak közösségéért, a színvonalas kulturális élet fenntartásáért.

Sőt, most végre egy régóta várt kiállítással is előrukkol újra. Ugyanis gyermekkorának helyszíne, Mindszent városa ottani leszármazottként felkérte egy nyár eleji bemutatkozásra a Mindszent települések találkozóján. Ő pedig örömmel vállalta, hiszen ahogy mondja, Sümeg számára nagyon fontos, de nem csak a „falakon belül” kell foglalkozni az értékekkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában