mozi

2019.05.13. 07:00

Sümegi filmünnep a híres rendezővel

A magyar film ünnepe alkalmából a város vendége volt András Ferenc Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Tóth B. Zsuzsa

András Ferenc filmrendezővel Oszkai Réka beszélgetett a magyar film napja alkalmából rendezett esten Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Kisfaludy művelődési központban a Szerelmes földrajz című alkotást vetítették le, valamint a művészről készült portréfilmet láthatta a közönség egy baráti beszélgetés előtt, amelyet Oszkai Réka, a Kisfaludy emlékház szakmai vezetője vezetett.

A város díszpolgára ezúttal is örömmel érkezett gyermekkora helyszínére, ahol élnek még rokonai, de mint mondta, jó volt találkozni a régi iskolatársakkal, barátokkal.

– Sümegnek köszönhetek szinte mindent, mert a gyermekkor a legmeghatározóbb egy ember életében. Fantasztikus gyerekkorom volt a szegénység ellenére is. Élt minden rokonom, a nagyapámtól tanultam itt a legtöbbet, nincs nap, hogy ne gondolnék rá. Bárhol kérdeznek, nekem Sümeg az első. Izgő-mozgó sajtkukac voltam, ha köszöntések, búcsúztatások, temetés, öröm- ünnep, volt, mindenki tudta, hogy nekem mindig van egy versem, vagy valamim, amivel ki tudok állni, meg tudtam ütni az alaphangot – mondta a rendező.

A filmből a résztvevők megismerhették a forgatókönyvíró, producer András Ferenc pályára kerülésének történetét, sikerfilmjeit, de azok kulisszatitkairól is mesélt. Életútjába is engedett bepillantást, valamint beszélt arról, hogy miért szereti szülőföldjét, a Káli-medencét, mennyire fontos a szülő­földhöz való ragaszkodás.

András Ferenc filmrendezővel Oszkai Réka beszélgetett a magyar film napja alkalmából rendezett esten Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Meghatározó volt, hogy egy költő, Kisfaludy Sándor háza előtt mentem el naponta többször, a nevével rendszeresen találkoztam – mondta a rendező. A filmben művészek, kritikusok beszéltek arról, milyennek látták András Ferencet, aki 34 filmet forgatott.

A Veri az ördög a feleségét című filmmel robbant be a nemzetközi filmes világba. András Ferenc szerint a filmen több éven át gondolkodott, újabb évekig készítette elő, öt év után forgatták. Több mint negyven éve van köztudatban, egészen furcsa módon mindenki emlékszik rá ma is. A bemutatót követően az alkotásnak nagy sikere volt, Mándy Iván kalapot emelt a rendező előtt, Örkény István sorra ajánlotta neki a megfilmesítésre váró témákat. András Ferenc kővágóörsi otthonában ma is újabb filmekre készül, tervez.

– Folyamatosan dolgozom, egy régi író barátomról, Gion Nándorról készítek in memoriam portréfilmet, forgatókönyvet írok Temesi Ferenccel a 68-as generáció végéről, de egy Kölcsey-filmet is készítek Kulin Ferenc íróval. A film, a rendezés ma is mindent jelent, ez az életem. Addig csak filmmel foglalkozom, amíg fel tudom emelni a kezem, amíg mozgok, élek. Ma már televízióban is, de mindenképpen képben gondolkodom – vallotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában