Kultúra

2009.04.10. 02:28

Szellemi ember Párizsból

Pápa - A róla elnevezett galériában került sor az A. Tóth Sándor festő-és bábművészre emlékező beszélgetésre kedden délután, a művész 105. születésnapján.

Nagy Imre

Tisztelők, személyes ismerősök, volt tanítványok, pápai művészek látogattak el a Várkastélyban 1994 decemberében megnyílt galériába, ahol A. Tóth Sándor állandó kiállítása látható. 

A festőművész fia, a hagyaték gondozója, dr. Tóth Gábor Sándor az általa létrehozott alapítvány ajándékát, egy televíziókészüléket és egy dvd-lejátszót adományozott a galériának, amit a város nevében dr. Áldozó Tamás alpolgármester vett át. Az ezt követő beszélgetést Ablonczy László újságíró, kritikus vezette. 

Kérdéseire válaszolva a művész fia beszélt apja Párizsban töltött éveiről, hazaérkezésének okairól, itthoni művészi tevékenységéről. Tóth Sándor 1929 januárjában érkezett Párizsba, itt lett A. (Alexander) Tóth. Blattner Gézával dolgozott az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Bábszínházban. Itt vált igazi polihisztorrá, művésszé.

Öt év múltán érkezett haza Pápára, ahol a terveit megvalósító szellemi emberré vált. A református kollégium tanáraként, festő- és bábművészként írta be nevét a halhatatlanok sorába. Ubullal és Elekkel, legendás bábjaival újrateremtette a magyar bábmű- vészetet, a báb és a pedagógia kapcsolatát. 

Mindemellett példaadóan, szabadelvű szellemiséggel tanított és nevelte a jövő generáció festőművészeit is. Egoizmus nélkül jobbította a világot, mondta róla fia, aki számos személyes élményt, történetet mesélt édesapjáról. 

A beszélgetést követően az érdeklődők megtekintették a Szakály Sándor által rendezett Arc-en-Ciel című filmet, ami dr. Tóth Gábor Sándor apjáról írt könyvével együtt teljes képet fest a világhírű pápai művészről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!