Kultúra

2012.10.07. 15:39

Szép rezgés, lelki mámor - Féltve őrzött kincsek a Somogyi Galériában

Pápa - A képek leginkább a pápai otthonokban élnek, ez egyik összetartó erejük. A másik, amit kiállítássá rendezve képviselnek, stílusbeli, technikai, művészi felfogás szerinti sokszínűségük. A tárlat ettől különleges.

Nagy Imre

Ünnepre gyülekeztek a pápai művészetbarátok vasárnap délelőtt a Somogyi galériába, a több szempontból is kuriózumnak nevezhető megnyitóra. Heitler László festőművész, művészeti író ötlete volt, hogy pápai otthonokban található, főként 20. századi festmények, grafikák, metszetek, kisplasztikák értő rendezésével szülessen tárlat. Az anyag mennyisége megdöntötte a galéria eddigi csúcsát: ötvenhét művész százkettő műalkotása látható a falakon és a tárlókban. Az ünnepi alkalmat Illés Csaba, a Bartók zeneiskola tanára és Kemencki Gábor, az egykori tanítvány gitárjátéka keretezte. A kiállítást a „barokkból jött” Nagy-L. István, a gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatója nyitotta meg.



- Az egyetemes művészet érintett meg engem ebben a kiállításban. Az alkotásoka teremtő elméről, az esztétikumról vallanak. A művészet elsöprő ereje szólít meg bennünket a falakról - fogalmazott a múzeum igazgatója az alkotók munkáiról, majd művészek, tudósok művészetről vallott gondolatait idézte. A legnagyobb nevek - Aba-Novák Vilmos, Borsos Miklós, Bernáth Aurél, Bene Géza, Gadányi Jenő, Szőnyi István, Victor Vasarely, Korniss Dezső, Szántó Piroska, Munkácsy Mihály - mellett a szintén nem lebecsülhető másod-, harmad vonalbeli alkotók színesítik a látványt. Nagy-L. István köszönetet mondott Heitler Lászlónak, akinek „művészi, műértő, gondos szeretete tárja elénk a kiállítást”.  Végül a tárlat rendezője vallott ötletének megszületéséről és a megvalósítás, az alkotások összeállításának embert próbáló feladatáról. A kiállítás november 11-ig látogatható a galéria nyitva tartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!