Kultúra

2012.01.24. 18:50

Szereplők ég és föld között

Tapolca - Különleges előadást láthatott a közönség a napokban, amikor a Tapolcai Musical Színpad és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) által felkarolt fiatalok együtt adták elő A padlás című musicalt.

Tóth B. Zsuzsa

Az ÉFOÉSZ helyi egyesülete pályázati támogatást kapott az integrált előadásra, amelyet Halápiné Kálmán Katalin, a színpad vezetője rendezett. A megszokott remek szereposztással, amely ezúttal sokkal összetettebb feladat volt, mint korábban. Kati sokat gondolkodott azon, hogy milyen darab lehet az, amely zenés, kicsit mesés, mégis színdarab értékű és jelmezes. Azt szintén figyelembe vette, hogy minél több sérült is szerepet kaphasson. Így harminc színpadossal és fele annyi fogyatékossal állította színpadra a jól ismert musicalt, amely sikeréhez a sérültek és a színpadosok egyaránt hozzájárultak.

- Sőt, sokat adott mindkét oldalnak a közös munka. Most először játszottunk így együtt, a fiatalok mindkét részről jól fogadták a lehetőséget. Hamar feloldódtak, aztán rengeteget tanultak egymástól, sőt, barátságok is szövődtek. Be kell vallanom, hogy a sérültek sokkal fegyelmezettebbek voltak, mint a színpadosok, akik szembesültek azzal, hogy így könnyebb sikert elérni. Érezhették társaik részéről a színpad iránti alázatot, láthatták, hogy egy fogyatékkal élőben mennyi plusz van, olyan, ami bennük nincs meg. Feltétlen odaadás jellemzi őket, számukra elveszik az én. Ők egyet akartak itt a színpadon is, a sikert együtt elérni. Rádöbbentek a mieink, hogy az internet mellett mennyit kaphatnak a magyar költök verseitől, de arra is van példa, hogy egy sérült fiatal a kerámiázásban leli örömét. Sok esetben sokszínűbb az ő életük, mint a mienk - mondja kérdésünkre Kati.



A pályázat időbeli keretek közé szorította őket, alig fél évük volt a próbára. Ennyi idő alatt még sosem állítottak színpadra egyetlen darabot sem, most mégis sikerült. Sőt, kifejezetten könnyedén ment a munka. Kati szerint szívesen töltöttek volna még több időt együtt, akkor talán nagyobb szerepeket is adhattak volna a sérülteknek.

- Reméljük, lesz még rá alkalom, tervezzük más darabok együttes bemutatását. Jól megoldható lenne például a Légy jó mindhalálig című musicalt előadnunk. Akár azt is megoldhatnánk, hogy egy darabban a mostaninál több sérült fiatal kapjon szerepet, akár csakis ők játszanak. Egyelőre azonban szeretnénk, ha ezt az előadást, vagy legalább egy részét láthatnák minél többen vidéken is a három tapolcai teltházas bemutató után. No és minél előbb, hiszen még ott van a fejekben, miközben a szereplők közül sokan érettségire, vizsgákra készülnek. Szerencsére már most van érdeklődés, még az sem kizárt, hogy a Veszprémi Ünnepi Játékokon bemutathatjuk - szól a tervekről a színpad vezetője.

Még hozzáteszi: a legfontosabb az volt, hogy minden a szeretetről szólt. Ahogy a darab mondja: ég és föld között. Ez a két világ pedig átvitt értelemben ott van a szereplők közt is, akik rátaláltak a létrára.

 


Jól énekelnek és mondanak szöveget

Kiderült, a fogyatékosok remekül énekelnek, mondanak szöveget. Amikor pedig egyiküknek nem volt kedve a próbához, a helyzetet rugalmasan kezelték és pont az hozott megoldást. Pár perc múlva a többiek próbáját látva beállt ő is közéjük. Érdekes módon nagyon jól tudtak kommunikálni például egy süket-néma fiúval, aki remekül olvas szájról. A tolókocsis kislány pedig bár csak pár másodperces szerepet kapott, sosem hiányzott a próbákról, természetesen szüleivel együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!