Kultúra

2015.10.25. 15:54

Szindbád nyomában

Várpalota – Az irodalom és a gasztronómia ünnepe volt ezúttal is a Szindbád-vacsora, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendeztek meg a Krúdy-kultuszt méltóképp ápoló településen.

Szabó Péter Dániel

Szép hagyomány Várpalotán, hogy minden év októberében, a Krúdy Gyula születésnapjához legközelebb eső hétvégén az író előtti tisztelgésképp Szindbád-vacsorát rendeznek. Az idei volt a tizenhatodik a sorban.

A Szindbád-vacsorán idén és Mihók István cigányprímás és zenekara húzta a nótákat
Fotó: Szabó Péter Dániel

A városhoz több szállal is kötődik ugyanis a modern prózaírás mestere. Itt élt a nagyanyja, a néhai Radics Mária, akinél rendszeresen megfordult a Thury-vár mögötti területen álló házban. Krúdy Gyula saját bevallása szerint tőle tanulta a rá jellemző különleges meseszövést. Emellett, s talán ennek is köszönhetően, több várpalotai vonatkozású írás született Krúdy tollából.

A Thury-várban rendezett irodalmi vacsorán a hangulatot ezúttal is Mihók István cigányprímás és zenekara alapozta meg, rendületlenül húzták a jól ismert nótákat.

A nagy utazó, Szindbád alakját Pócsik József személyesítette meg az irodalmi vacsorán

Közben a sürgő-forgó pincérek sorban hozták a jófajta borokat és az ízletes étkeket. Zsírjában sült kacsamáj éppúgy a vendégek elé került, mint zöldséges marhahúsleves, juhtúrós sztrapacskával kínált borjúpaprikás, káposztás cvekedlivel töltött ropogós kacsacomb és házi baracklekvárral kínált csörögefánk.

A fogások között a Pócsik József, a Bartos iskola igazgatója és lánya, Pócsik Evelin olvasott fel az alkalomhoz illő, a humort sem nélkülöző Krúdy-novellákat olyan kötetekből merítve, mint a Jó étvágy titkai, az Ivók könyve vagy épp a Magyar hasak, de a Krúdy receptes könyv is terítékre került. A Hídnál című novellát még elő is adták a helyszínen, alkalmi színházzá változtatva a Thury-vár lovagtermét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!