a veszprémi könyvtárban beszélgettünk

2019.06.13. 14:00

Szívesen jár könyvtárba a fiatalabb korosztály is

A KSH adatai szerint egyre nagyobb a választék a könyvek terén, de egyre kevesebb a példányszám. Kovács Gabriellával, Juhász Judittal és Soponyai Ilonával a könyvtár munkatársaival, valamint Schreiber Márta igazgatóhelyettessel beszélgettünk a tapasztalataikról.

Horváth Virág

- Mi is szembesülünk ezzel a problémával. Viszonylag magas példányszámban vásárolunk könyveket, amik nagyon hamar elhasználódnak. Ha akár két évvel később szeretnénk újra rendelni, már nincs belőle, és nem is terveznek utánnyomást, így már csak antikváriumból lehet beszerezni őket. A hangsúly mindig az újonnan megjelent köteteken van, pedig a régebbi könyveket is szívesen olvasnák a könyvtárba járók – mondta el Juhász Judit, az olvasószolgálati csoport vezetője.

A könyvtár munkatársai arról is beszéltek, hogy tíz éves kortól már megjelennek a fiatalok a könyvtár felnőtt részlegén is, szeretik a vörös pöttyös könyveket, jól mennek a fantasztikus könyvek is. A klasszikusok iránt már nem igazán érdeklődnek, inkább a frissen megjelent kiadványokat keresik. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban az elmúlt évben a közel tizenötezer regisztrált olvasó közül több mint négyezer a tizenhét év alatti korosztályhoz tartozik.

- Az olvasóközönségből az aktív középkorosztály hiányzik. Statisztika szerint kiegyenlítettek az életkorok, viszont, akik vissza is járnak rendszeresen, inkább a gyermek, és az idősebb korosztály van túlsúlyban.

A könyvtár nagyon sokféle programmal, az író-olvasó találkozón át, a zenei vagy nyelvi klubokkal is készülnek az olvasóközönség számára. A veszprémi Ünnepi Könyvhétre a könyvtár főként a saját kiadványaival készül, de helyismereti könyvekkel, valamint szemlekönyvekkel is készülnek, és idén is rátalálhatunk a kínálatból kedvenceinkre a „könyv-turkálóban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában