Kultúra

2017.04.25. 13:10

Szoborpark a tóparton

Balatonalmádi - A Balaton északi partjának második legnagyobb lélekszámú településén, Balatonalmádiban a kiránduló lépten-nyomon műalkotásokba botlik. Ráadásul ehhez nem szükséges múzeumok tereiben bolyongania, elég, ha nyitott szemmel jár a Szent Erzsébet ligetben.

Karl Ákos

Az Almádiban élő festőművész, Veszeli Lajos ötlete nyomán kezdődött meg a szoborpark kialakítása, miután az önkormányzat felkarolta a kezdeményezést, jó lehetőséget látva benne a város turisztikai látványosságainak gyarapítására, illetve a kulturális misszióra. A szoborpark megvalósításához a vasút és a Balaton között elterülő ősfás ligetnél keresve sem találhattak volna jobb helyszínt.

A projekt első fázisában - pályázati támogatás segítségével és önkormányzati hozzájárulással - megújították a parkot, kövezett sétautakat alakítottak ki, napelemes kandelábereket, világítótesteket helyeztek el, illetve elkészült a műalkotások számára 53 darab talapzat. A tájépítészeti előkészítés és a szervezőmunka nyomán 2013-ban megnyílt Almádi új látványossága, a Kézfogás - Európa szoborpark.

A Szent Erzsébet liget öregplatánjai alatt szobrok,térplasztikák bújnak meg
Fotó: Ugray Adrián

A koncepció lényege a művészet, a műalkotások emberközelbe hozása, kitekintést nyújtva a kortárs európai alkotók munkáira is. A környékbeli művészek mellett Európa 26 országával vették fel a kapcsolatot együttműködés céljából, az első bemutatkozó Olaszország volt, s két-évente más ország kerül a kiállítás fókuszába, több alkotással is megjelenítve, szimbolizálva képzőművészetét. A tárlat bizonyos elemei időszakosan kiállított szobrok, térplasztikák, illetve vannak-lesznek állandó elemei is. Utóbbiak csoportját fogja gazdagítani az Almádi múltjának, fejlődésének meghatározó közéleti alakjairól készülő két szobor: az egyik Óvári Ferencnek, a másik Vajkai Aurélnak állít majd emléket.

Ha már képzőművészet és szoborpark, álljon itt egy Michelangelónak, a reneszánsz sokoldalú művészének tulajdonított mondás: A zsenialitás nem más, mint végtelen türelem. Nos, türelemre, szervezőmunkára és pénzre a szoborpark csúcsra járatásához is szükség lesz még, de az irány jó, így tovább!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!