Kultúra

2017.06.07. 18:10

Szobrot állítanak

VESZPRÉM A Szent Mihály bazilika főplébánia adománygyűjtést szervez, hogy szobrot állíthasson a városban Szent Mihály főangyalnak.

Balla Emőke

Szent Mihály a város, valamint a bazilika, az érseki tartomány védőszentje. Nagyobb tiszteletet kellene neki adni, mikor az egész világot veszély, istentelenség fenyegeti, véli Nagy Károly, a Szent Mihály-bazilika plébánosa, aki évek óta tervezi a szobor felállítását. Képviselőtestületével egyetértésben évekkel ezelőtt elhatározta, hogy az alkalmas időben felállítaná a szobrot. Népi kezdeményezésre ez most megvalósul, adománygyűjtést szerveznek. A szobor a városháza előtti kis téren áll majd, jelképezi, hogy Szent Mihály a bazilika és az érseki tartomány őrzője, a város vezetőinek, lakóinak is közbenjárója.

A tervezett szobor makettje

A szobrot makett formájában fél éve bemutatták, felszentelését szeptember 29-ére, Szent Mihály ünnepére tervezik. A plébános abban a reményben ajánlja mindenki szeretetébe a szobrot, hogy megtapasztalja majd annak segítségét. A mű Madarassy István budapesti ötvös-szobrászművész alkotása.

Mivel a szobor népi kezdeményezésből készül, minden adományt szívesen fogadnak. A Veszprémi Petőfi Színház ma este tartja a Bob herceg című operett főpróbáját, az adományokból befolyt összeget erre a célra ajánlja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!