Tanárok és művészek egyben

2019.05.16. 07:00

Szóval skiccelték fel a pápai református képzőművészeti képzést

A református gimnázium három művésztanára – Kerpel Péter, Katona György és Nikolausz Krisztián – mutatkozott be a Kávéházi beszélgetésekben.

Laskovics Márió

A város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel indult kávéházi beszélgetés-sorozat legutóbbi alkalma családias hangulatúra sikeredett a zord időjárás miatt. Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus ezúttal a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) festészet és grafika szakos tanáraival, Kerpel Péter tanszakvezető művésztanárral, Katona György festőművésszel és Nikolausz Krisztián grafikusművésszel beszélgetett a Pannonia Reformata Múzeumban.

A kávéházi beszélgetés-sorozatban Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus ezúttal a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma festészet és grafika szakos tanáraival beszélgetett
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kerpel Péter várpalotai származású. Bujáky Miklós, a Refi egykori igazgatója hívására vállalta el a munkát 1994-ben, és Pápára költözött. Azóta – korábbi tanári tapasztalatát is kamatoztatva – vezeti a képzőművészeti képzést. Mint mondta, inspirációt jelent számára, hogy sok jó hírű, magas szinten alkotó helyi művész található a pápai diákvárosban. Kiemelte, a Refiben a magasan képzett, hiteles, elkötelezett munkaközösséget formáló művésztanárok nemcsak tanítják a növendékeket, hanem példát is mutatnak, lélekkel vesznek részt a képzésben, miután már bizonyítottak a művészi pályán. Művészpalántáik a képzés végére elérik a művészi alkotáshoz szükséges szakmai szintet, és rendre sikerrel szerepelnek tárlatokon, versenyeken az ország több pontján.

Katona György 1990 óta tanít, a Refivel 1993-ban került kapcsolatba felesége révén. A festészet tanszak mestereként azon diákokat tudja igazán tanítványának tekinteni, akik mélyebben, szenvedéllyel érdeklődnek e terület iránt. Megjegyezte, sajnálatára kevesen választják a festészetet a grafika ellenében, tavaly például nem indult a Refiben festészeti szak. Úgy véli, ennek oka az, hogy az általános iskolában kevés számú a rajzóra, és azokon sem igazán veszik kézbe a diákok az ecsetet, vízfestéket, mert macerás, piszokkal, felfordulással jár.

Kerpel Péter tanszakvezető művésztanár, Katona György festőművész és Nikolausz Krisztián grafikusművész a Pannonia Reformata Múzeumban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Nikolausz Krisztián a képzőművészeti tagozat indulása, azaz 2010 óta tanít a Refiben. Szintén várpalotai születésű, ám ő ott is él. Kerpel Péter tanítványa volt a Thury gimnáziumban, majd együtt jártak az ottani képzőművészeti körbe. A tanítás során sokat jelent neki, hogy átadhatja megszerzett tudását, próbálva formálni diákjai ízlését, önbizalmát, tehetségét, miközben ő is épül a közös alkotói munkából. Az alkalmon a jelenlévők megtekinthették mesteréről, Mészáros Imre grafikusművészről 2014-ben megjelentetett könyvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában