"Éhes vagyok, enni adjanak!"

2019.06.13. 17:00

Tábla emlékeztet a legendás úszónőre Balatonfüreden

Bölcsházai Belházy Margit (Bimbi) 5 óra 27 perc alatt úszta le Balatonfüred és Siófok között a 14 kilométeres távot 1925-ben. Emlékére táblát avattak Balatonfüreden, a Hotel Anna Grand panteonjában, a Ferencsik János Zeneiskola fúvósai muzsikája mellett.

Kovács Erika

Molnár Judit önkormányzati képviselő köszöntője után Kovács Emőke történész Bölcsházai Belházy Margitról, ismert nevén Bimbiről az úszónő családja előtt egyebek mellett felidézte, Bimbi az 1925-ös úszás után a következő két évben is teljesítette a távot Balatonfüred és Siófok között, férfiakat is maga mögé utasítva.

Az 1927-es utolsó, emlékezetes versenyén, míg a többiek fáradtan, elcsigázva értek partra, Bimbi azt mondta: „Éhes vagyok, enni adjanak!” Aztán katonás léptekkel elindult az öltözőbe. Az úszónő visszavonulása után tanítóként dolgozott.

A történész szólt is arról, hogy a Balatont Siófok és Balatonfüred között először Szekrényessy Kálmán úszta át 1880-ban, 6 óra 40 perc alatt, előtte a Szuezi-csatornán és a Boden-tavon gyakorlatozott.

A múltidézés után Molnár Judit képviselő és Sasvári-Merza Krisztina, Bimbi unokája, egykori szinkronúszó leplezte le a legendás úszónő emléktábláját, amelynél koszorúkat is elhelyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában