Kultúra

2011.05.06. 14:36

Találkozás a szent művészettel

Veszprém - Száztizenegy alkotó 270 munkáját mutatja be öt helyszínen az Art Sacra kiállítás-lánc, melyet pénteken nyitottak meg a Szentháromság téren.

Németh F. Bernadett

 

 

A Szent/Szakrális Kiállítás először Eperjes Károly köszöntötte, József Attila szavaival, aki a színművész szerint – egy rövid időszaktól eltekintve – istenes költő volt. Ne légy szeles című versét nagyon kell érteni, hangsúlyozta a színész: „Ne légy szeles./Bár a munkádon más keres -/dolgozni csak pontosan, szépen,/ahogy a csillag megy az égen,/úgy érdemes” – ismételte el többször is. Csak az igaz művészet tesz szentté, szakrálissá, mondta.

 



Nagy Károly, a Régió Tárlat – melynek sorába e lánckiállítás is illeszkedik – egyik kiötlője szólt a rendezvény hátteréről, majd Márfi Gyula érsek beszélt a szakrális és a művészet összefonódásáról – a kiállítás jó alkalom Krisztussal való találkozásra, mondta. A kiállítást Dohnál Tibor mutatta be, majd Nagy Károly, a Szent Mihály bazilika plébánosa szólt az egybegyűltekhez.

 



A kiállítások a székesegyház altemplomában és még négy, a Szentháromság téren lévő intézményben látható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!