Kultúra

2017.07.14. 16:50

Talált hangszertől a nagyszínpadig – Beszélgetés a a Lóci játszik zenekar basszusgitárosával

BALATONFÜRED – Tizennégy évesen, a társasház közös tárolójában talált régi gitáron kezdett el pengetni, maholnap pedig a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadán szerepel az ország egyik legismertebb feltörekvő zenekarával.

Horváth Gábor

Ma már talán senkinek sem kell bemutatni a magyar könnyűzenében a Lóci játszik nevű zenekart. A formáció idén megnyerte a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyt, a Fonogram-díj-átadón az év felfedezettje lett, tavaly pedig a Veszprémi Utcazene-fesztivál közönségdíját hozta el komoly fölénnyel.

A Csorba Lóci basszusgitáros, énekes vezette hároméves csapat szekere rendesen beindult. A zenekarnak, amelyet idén a legjelentősebb fesztiválok nagyszínpadain láthatunk viszont, hat tagja van, gitárosa, Fülöp Bence Balatonfüreden nőtt fel, és ott kezdte pályafutását.

- Hetedikes voltam, amikor elkezdtem gitározni. Társasházunk közös tárolójában találtam egy gitárt, amiről később kiderült, hogy az unokatestvéremé. Először otthon pengetgettem, majd egy, másfél évig jártam a helyi zene-iskolába. Hamar kiderült, hogy bár mélyen tisztelem, a klasszikus gitározás nem az én műfajom – emlékezett vissza a kezdetekre Fülöp Bence, akinek édesapja is zenélt korábban. Az elsősorban a füredi futballéletből ismert Fülöp Zoltán hallgattatott először fiával Deep Purple-t.

Fülöp Bence gitáros

Fotó: Archív

- Nem sokkal később megismertem a Guns N'Rosest, az AC/DC-t, és végem volt. Középiskolás koromban több zenekarban is játszottam, iszonyatosan érdekelt a dolog, a szabadidőmet voltaképpen a gitározás töltötte ki. Jártam egy ideig a Pannon Egyetem villamosmérnök szakára, de a gitár körül forgott minden, és hamarosan a Kőbányai Zenei Stúdióban kötöttem ki. Elsőre felvettek, és én elhatároztam, hogy 110 százalékon fogok pörögni. Nem volt könnyű, de nagyon hamar beleszoktam, szívtam magamba a tudást.

Bence néhány évvel később kapcsolatba került Csorba Lóciékkal, de nem a mostani formáció, hanem egy bulizenekar keretében. A találkozást a véletlen hozta össze, gitártanára ajánlotta a füredi fiatalt, aki aztán többfordulós válogatón került a zenekarba.

- Lóci akkor még egyedül csinálta a Lóci játszikot, de szeretett volna egy csapatot építeni, kézenfekvő volt, hogy ez a bulizenekarból alakuljon meg. Össze kellett csiszolódnunk, nekem ez soha nem volt zenei stílusom, azonban sikerült remekül összehangolódnunk, ráadásul igazi barátság szövődött a tagok között.

Az új formáció 2014 decemberében tartotta első önálló koncertjét, 2015-ben készült el az első album.

- Már az elején is sokat foglalkoztunk a marketinggel és a szervezéssel. Egyre ismertebbek lettünk, ebben sokat segített, hogy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film zenéjét Lóci írta.

Ennek köszönhetően volt egy full telt házas koncertünk az A38-as hajón, szépen jöttek a felkérések, elkezdtünk fesztiválokra járni. A Margaret Island elő zenekaraként országos turnén vettünk részt, így sikerült szélesebb körben megszerettetni zenéinket. A bandában mindenki nagyon eltökélt, megyünk előre!

Bence kitért arra is, hogy az idei év különleges lesz a csapat számára, illetve már most is az. Január elsején kijött az új albumuk, elnyerték az említett díjakat, s többek között ott lesznek a Szigeten, a Volton, a Campus és a Strand fesztiválon egyaránt.

- Tavaly is szép számmal akadtak fellépéseink, de az idei nyár más lesz, nagyon várjuk. Fel van adva a lecke, egyre jobbnak és jobbnak kell lenni, azonban készen állunk, hiszen épp erről álmodtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!