Kultúra

2017.03.22. 08:18

Hozott anyagból remekül - Bemutatkoztak a tapolcai amatőr színjátszók

Tapolca - Amellett, hogy összekovácsolta a csoportot, nagy sikert aratott a közönség körében a Tamási Áron Művelődési Központ Amatőr Színjátszó Klubja első színdarabja.

Tóth B. Zsuzsa

Kéri Ferenc két falusi komédiája, a Meghalsz, banya! és a Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh című darab mindegyikét a klub vezetője, Havasi Gábor rendezte. Rajta kívül csupán ketten álltak eddig színpadon valamilyen formában. A szereplők között remekelt több diák és pedagógus, vagy éppen gazdálkodó, és egészségügyi asszisztens. Éppen ez, a szereplők amatőrsége adta az előadás varázsát.

A tapolcai amatőr színjátszók nagy sikert arattak első darabjaikkal Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A művelődési központban egyik előadás közönsége sem feledkezett meg róla, hogy amatőr társulat lévén nem támaszthat profiknak szóló elvárásokat. Na de ki ne lenne kíváncsi a szomszédra, aki a bakter, vagy épp az iszákos férj szerepét kapja, az utcabeli kissárcra, aki Bendegúzként lép színre, vagy a barátnőre, aki a csámpás Rozi, pláne a büdös banya bőrébe bújik? Márpedig mindannyian remekeltek. Igaz, köszönhető ez talán annak is, hogy a rendező fejében meg sem fordult, hogy az Indul a bakterház című regényt állítsa színpadra, sokkal inkább annak rövid folytatását. Azt is csak a társulat tagjainak személyisége ismeretében, nem pedig fordítva. Bejött, hogy hozott anyagból dolgoztak, főként, ami a főszereplők személyét illette. Bendegúzként Szélessy Patrik sziporkázott szerepében, bakterként Baracskai László, patásként Havasi Gábor, banyaként Tóth Edit, Roziként pedig Dominek Ilona remekelt. De szintén nagyot alakított Kocsor Kitti és a két tizenéves, Harangozó Réka és Papp Botond.

A kamaszoknak nem jutott szerep, ezért a leleményes rendező megkérte a szerzőt, hogy írjon részükre egy, az eredeti regényt néhány mondatban bemutató, felvezető szöveget. Kéri Ferenc örömmel teljesítette a kérést, Havasi Gábor pedig még rádobott egy lapáttal, amikor a szereplőket a mába helyezve kezükbe mobiltelefont és tabletet adott. Így jelezve, hogy a mai fiatalok már így olvasnak és figyelmüket a kütyük osztják meg, ha egyáltalán beszélgetnek egymással. Ali Éva és Talabér Melánia ugyancsak személyiségükhöz illő szerepet kapott, amint Hatvani Mátyás, Flam Kristóf, Szabó Csaba és Havasi Marcell szintén. Kocsor Kitti meggyőzően bandzsított, de így is szép volt a csúnya lány szerepében, ám ez nem zavarta az összhatást.

A díszletet Horváth Magdolna dekoratőr készítette, a két rövid darab szünetében pedig Hajdú Péter Sáti és bandája közreműködött néptánccal, fergeteges blues betéttel, szájharmonikával és kanállal kísérve. Kéri Ferenc pedig elfogadta a meghívást és az előadást követően gratulált az elismerést megérdemlő fiatal társulatnak. Annak tagjai pedig nem pihennek sokáig, hamarosan újabb darabot kezdenek próbálni. Hogy mit, arról még nem döntöttek, de vidám csapat lévén nagy valószínűséggel nem a dráma mellett voksolnak majd. Jól teszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!