Kultúra

2017.04.07. 12:02

Hanghullám: Székelykeresztúrról, Ajka testvérvárosából is jöttek fiatalok próbát tenni

Ajka - Egyedül, tanári segítség nélkül, néhány hónap alatt készültek fel életük első tehetségkutató versenyére az Ajka erdélyi testvérvárosából, Székelykeresztúrról érkezett fiatalok.

Tisler Anna

Mihálydeák Annamária és Gráncsa Ferenc sikerrel vette a Hanghullám országos tehetségkutató verseny elődöntőjét és középdöntőjét, most a döntőre készülnek. Mint megfogalmazták, tapasztalatot szerezni jöttek, nem azon izgulni, hogy nyerjenek.

- Tudom, 16 órát utaztál Ajkára, de nem sajnálod, ugye, hogy még legalább egyszer meg kell tenned, ugyanis jössz a döntőre - tudatta Annamáriával a zsűri tagjainak a döntését Abaházi Csaba. - Tetszett az előadásmódod, a dalválasztásod. Találkozunk májusban, addig is jó felkészülést.

A nézőtéren tapsvihar tört ki, a közösségi oldalon sorra érkeztek az ismerősök gratulációi, akik otthonról élőben követték az eseményeket.

- Örülök, hogy továbbjutottam, de nem azzal a szándékkal neveztem be, hogy nyerjek - válaszolta kérdésünkre az eredményhirdetés után Annamária, akit testvére is elkísért. - Célom az volt, hogy kipróbáljam magam, mit tudok, hol tartok, összemérjem magam más énekelni szeretővel, hogy melyek az erősségeim és a hiányosságaim. Eddig nem jelentkeztem tehetségkutatóra. Számomra minden új volt. Most tapasztaltam meg először az ilyen rendezvény légkörét, hangulatát. Izgultam fellépés előtt, de ez engem most és itt doppingolt, hogy minél jobban csináljam.

Mihálydeák Annamária és Gráncsa Ferenc a tábla előtt Fotó: Györkös József

Annamária elmondta, hogy az iskolában hallott a lehetőségről, hogy a magyarországi testvérváros országos tehetségkutató versenyt szervez, és várják a székelykeresztúri jelentkezőket is. Ismerősei, akik tudták, hogy remekül énekel, biztatták, végül elküldte a nevezését.

Az elődöntőre a Little Submarines, a középdöntőre a Crazy című dalt választotta. A 19 éves lány négy hónap alatt önállóan, tanári segítség nélkül készült fel. Hallgatta a dalokat, próbálgatta, mi az, ami szerinte illik hozzá, amit jól elő is tud adni.

Annamária, aki az Orbán Balázs gimnázium végzős diákja, érettségi előtt áll. Idegen nyelvi osztályba jár, több nyelvet beszél. A döntő belenyúlik az érettségi időszakába, de természetesen vállalja a további megmérettetést. Tovább kíván tanulni, a budapesti buddhista egyetemre kéri a felvételét. Azt, hogy előadói pályára lép-e, vagy a döntőt követően merre tovább, még nem tudja.

- Lehet, hogy színpadra lépek, de csak addig akarom csinálni, amíg ez nekem örömöt okoz - tette hozzá. - Mindenáron nem szeretném csinálni. Jó, ha sokan kíváncsiak rám, ha tapsolnak, de ha az előadó nem élvezi, azt egyből megérzi a közönség is. Fontos, hogy jól sikerüljön az érettségi, majd szerezzek diplomát. Közben, ha úgy adódik, tudok énekelni is. Később pedig bárhogy is alakul az életem, a tudásnak mindig hasznát veszem.

Az előadó még nem tudja, hogy május 14-én, a döntőben mivel áll a közönség elé. Akkor már két dalt ad elő mind a 15 továbbjutott.

A másik székelykeresztúri versenyző, Gráncsa Ferenc, a Zeyk Domokos Technológiai Líceum tizen-egyedik osztályos diákja közgazdasági tanulmányokat folytat, mellette autodidakta módon tanul gitározni, énekelni. Zenekara is volt Swag5 elnevezéssel. Versenyzőtársával, Annamáriával is adtak műsort már közösen. Azt, hogy ismét alapít-e zenekart, nem tudja. Számára az éneklés, a zenélés öröm, nem kötelesség, hogy akkor is kell próbálni, fellépni, utazni, ha mással szívesebben foglalná el magát. Mint megfogalmazta, ha talál olyan társakat, akikkel megoszthatja az örömét, vállalkozna a közös munkára. A Hanghullám elődöntőjében nemcsak énekes, de zenei tudását is megcsillogtatta. Road Világcsavargó című számával lépett színpadra, gitárral kísérve énekét. A tapsból már a színpadon állva tudta, a nézőknek tetszett, majd az eredményhirdetésen izgulva lépett a zsűri tagjai elé. A szakemberek az őszinte, hiteles előadását, egyedülálló hangját, elő-adásmódját emelték ki, és sok sikert kívántak neki a következő fordulóhoz.

- A világhálón keresek olyan zenéket, amik tetszenek, és amikről úgy érzem, elő tudnám adni, majd elénekelem otthon, magamnak - árulta el a módszerét.

- A saját stílusomat és utamat keresem, azt, ami hiteles, ami jó nekem és ahol magamat adhatom - fogalmazta meg. - Vannak előadók, akik tetszenek nekem, de nem utánozok senkit. A közönség egyből megérzi, ha valaki nem őszinte, ha a dal és az előadás nem szívből jön. A bőréből senki nem tud kibújni. Senki sem lehet második John Lennon vagy Elvis Presley, csak saját maga. Az út nem könnyű, hanem fáradságos, időigényes, de megéri végigjárni, mert csak ezen lehet célba érni.

Feri jó úton jár, mutatta a taps és a világító karkötőket magasba emelő közönség. A szervezők a nézőtéren ülőknek különféle színű, sötétben világító karkötőket dobáltak le, amellyel minden szám elhangzása után kifejezhették tetszésüket. A zsűri tagjai is elmondták, élvezték az előadást. Látszott az énekesen, hogy ő is örül, hogy ott lehet. Egyedi és rendkívül alázatos az előadásmódja. Jó kombináció, hogy sikerre vigye a rockpiacon.

Heten a döntőben Veszprém megyéből

A Hanghullám zenei tehetségkutató versenyt Kaszap István zenész, hangtechnikus, stúdióvezető saját ötlete alapján másodszor rendezte meg. Az első verseny három évvel ezelőtt zajlott Sümegen. A másodiknak Ajka város művelődési intézménye, a Nagy László szabadidőközpont ad otthont. Az elődöntőn külön hallgatta meg a zsűri az egyéni versenyzőket és a zenekarokat. A középdöntőbe 33 produkció jutott be, a döntőben 15 versenyző között dől el a sorrend. Megyénkből hét versenyző, Hirschl Laura (Herend), Zab Johanna (Balatonalmádi), Iván Anna & Szűcs Tamás (Sümeg-Ajka), BadIsOn (Tapolca), Arany Tímea (Veszprém) és a Rajbizli zenekar (Ajka) jutott el a döntőig.

A zsűri tagjai Abaházi Csaba műsorvezető, Beck Zoltán énekes, Szücs Krisztián dalszerző, az ajkai zeneiskola igazgatója, Kiss Kamilla énektanár és Szászik Melinda, a Kővirágok énekiskola tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!