Hála az összetartozásért

2019.05.17. 11:30

Tízéves a magyar református egység

A Kárpát-medencei reformátusok holnap fesztivállal ünnepelik meg, hogy 2009. május 22-én újra egyesült a trianoni határok által szétszabdalt Magyar Református Egyház.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

A 10. évforduló alkalmából az egység kimondásának egykori helyszínén, Debrecenben az ünnep előestéjén közös zsinaton, holnap pedig egynapos fesztiválon adnak hálát az összetartozásért, és keresik a módját annak, hogy az egyház miként tudja betölteni küldetését – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Bárhol élnek magyarok a világban, reformátusok is vannak köztük. És általánosságban az is igaz, hogy aki a Kárpát-medencében református, az valószínűleg magyar nemzetiségű is.

Az egység ünnepének előkészületeiről a reformatus.hu írása is részletesen beszámol.

„Azzal tudjuk leginkább értékelni az egységet, ha megéljük azt” – véli Fekete Károly tiszántúli püspök, a május 18-i egységnap házigazdája.

„A történelmi határokkal közel száz éve szétszabdalt egyháztestek istentiszteleti, tanbeli egysége megmaradt, így 10 évvel ezelőtt az addig is meglévő belső egység valósulhatott és erősödhetett meg, ezt ünnepeljük május 18-án”

– mondta a reformatus.hu tudósítása szerint Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

Élő a kapcsolat

2009. május 22-én közös zsinaton erősítették meg összetartozásukat a magyar református egyháztestek. Fekete Károly úgy véli, az eltelt 10 esztendő bizonyságát adta annak, hogy ez egy élő kapcsolat. „Sok évtizedes fájdalom után azzal tudjuk leginkább értékelni az egységet, ha megéljük azt” – zárta szavait.

„A Magyar Református Egység Napja a legszebb példája a szellemi, kulturális örökség és a nemzeti egység megőrzésének, egy olyan esemény, amely összefogja a Kárpát-medence és a világ reformátusságát. Azt mutatja, hogy nem lehet adminisztratív eszközökkel megosztani egy nemzetet, hiszen a vallási és nemzeti kötelékek erősek”

– méltatta a Magyar Református Egyházat Papp László, Debrecen város polgármestere. A cívisváros vezetője hangsúlyozta: „itt élnek ma Európában a legnagyobb tömbben együtt a reformátusok. A város történelme szorosan összekapcsolódik a református egyházzal, most ezen a rendezvényen is összefogunk, és megéljük az egységet.”.

Az ünnepség a Debreceni Református Kollégium udvarán kezdődik, május 17-én, pénteken 13 órakor egy szimbolikus jelentőségű faültetéssel.

„A fa motívuma egyszerre jelenti a múltat, az örökséget, és a jelen terméseit is, szimbolizálja a Kárpát-medencében élő reformátusság értékeit. Az ágai az ég felé nyúlnak, mint ahogyan az élő egységünk is növekedni, élni akar”

– mondta Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.

Új taggal bővül az egység

A faültetés után, 14 órakor a Nagytemplomban kezdődő zsinati ülés legfőbb célkitűzéseiről Gonda László, az egységnap programfelelőse számolt be. Beszámolt arról, hogy

a megnyitó istentiszteletet követően Baráth Béla egyháztörténész tart előadást az egység történetéről, majd megemlékeznek a 100 éve született Bütösi János püspökről is, aki a Magyar Református Világszövetség elnökeként sokat tett az egység létrejöttéért a rendszerváltást követően.

A Magyar Református Egyházhoz az ülésen csatlakozni szándékozik a Krisztus Egyesült Egyházához tartozó Kálvin Egyházkerület.

Az egyháztestek küldötteit Vasile-Octavian Mihoc, az Egyházak Világtanácsának programigazgatója és Najla Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnöke is köszönti majd.

Borítókép: Résztvevők a Magyar Református Egyház létrejöttének 5. évfordulója alkalmából rendezett Református Egység Fesztiválon Debrecenben 2014. május 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában