TÓTalZÉRÓK&TÓTalÖRÖMÖK

2019.07.01. 17:30

Tót Endre kiállítása nyílt meg június végén Veszprémben

Tóth Endre, a neoavantgárd nemzetközi hírű mesterének kiállítása nyílt meg szombaton a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben.

Horváth Virág

20190629 TÓTalZÉRÓK&TÓTalÖRÖMÖK című kiállításának megnyitója Veszprémben a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. Fotó Balogh Ákos. Veszprém Megyei NAPLÓ.

Tót Endre, a sümegi származású Kossuth – és Munkácsy-díjas képzőművész Berlin, Köln, Amszterdam, Párizs, Belgrád, Varsó, Genf, New York után most a veszprémi közönségnek mutatja be alkotásait.

A kiállítás megnyitóján Hegyeshalmi László a Művészetek Háza igazgatója elmondta, egy mini retrospektív kiállítást láthatnak az érdeklődők, ami közel 50 évet ölel át Tót Endre nagyon gazdag munkásságából. – Minden kiállított mű friss. Nemcsak azért, mert a legújabb és a legfrissebb mű az 2019. július 29-én szombaton készült el, tehát ősbemutatót láthatunk. Az, hogy ez a kiállítás létrejöhetett, nagyban köszönhető Hegedűs Orsolya művészettörténésznek, a kiállítás kurátorának – mondta el megnyitó beszédében Hegyeshalmi László.

A nemzetközi hírű neoavantgárd művész, Tót Endre kiállításán Hegyeshalmi László köszöntötte a vendégeket Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Régi hagyomány már itt Veszprémben, hogy amikor a nyári zenei fesztiválok elindulnak, akkor ezzel párhuzamosan nemcsak a zeneművészet világsztárjaival, hanem a képzőművészet világsztárjaival is van módunk találkozni, itt a Vass Gyűjteményben. Ez az első alkalom viszont, hogy Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedve állhatok itt önök előtt egy kiállítás megnyitóján – mondta el Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében. Hozzátette, Veszprém EKF győzelmének egyik titka az, hogy nem díszletként tekint a város a művészetekre, hanem megéli, és használja azt.

A tárlatot András Ferenc, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező nyitotta meg, személyes anekdotáival a művészről, és a több évtizedes barátságukra emlékezve. – Bandi olyan volt, mint a mágnes. Mindig minden vonzotta őt, ami csinos, egyedi, szép volt – emlékezett vissza. A kiállításmegnyitón Kovács Attila zongorán működött közre.

A kiállításon érdemes ellátogatni a Modern Képtár „szentélynek„ nevezett termébe, ugyanis a Hegyeshalmi László által említett ősbemutató, egészen pontosan falrajzok, ott találhatók meg, amik egészen különleges élményt nyújthatnak a neoavantgárdra nyitott érdeklődőknek.

A kiállítás október 26-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában