Kultúra

2017.07.17. 16:20

Tóth György László képeiban gyönyörködhetünk Paloznakon

PALOZNAK Egy újabb nívós kiállítást szervezett az önkormányzat és a Veszprémi Művész Céh a Szent József-házban. Ezúttal Tóth György László képeiben gyönyörködhettünk.

Szendi Péter

Tóth György László művészeti tanulmányait magánúton végezte. 1973-ban rövid ideig Litkey György festőművész oktatta. Több képzőművészeti körben megfordult, de mindig a saját útját járta. Elhivatottság működik benne és konokul fest" - mondta róla egykoron Csabai Tibor grafikusművész. Képeinek fő jellemzője a hitelesség, amit erősít a kifejezés precizitása. Festményei meghökkentőek nyersességükben és intimek bájukkal. A festőművész elmondta, először állított ki Paloznakon, de magával ragadta a helyi emberek szeretete és az a csodálatos falu, ahová még visszatér.

- Gondolom, aki nem ismerte az alkotó munkásságát, csodálkozással vegyes hitetlenkedéssel szemléli az alkotó munkáit. Nézzük a műveket, s az ábrázoló művészet egyik legnépszerűbb ágával kerülünk szembe. Nem fotónaturalizmus, nem szuperrealizmus, illetve mindkettő egy kicsit, s ugyanakkor a legjobb magyar realista festészet ötvöződik bennük a spanyol realizmus világával - kezdte a megnyitóbeszédét Baky Péter festőművész.

Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere, a kiállítást megnyitó Baky Péter festőművész és Tóth György László festőművész
Fotó: Szendi Péter

Hangsúlyozta, ez a fajta festészet lenyűgözi a mindenkori befogadót, hiszen bravúros technikai tudást feltételez, ugyanakkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem olyan nehéz mesterség ez, hiszen a fotó segítsége megkönnyíti az alkotó dolgát. Ez azonban nem ilyen egyszerű, mert ha így lenne, nem láthatnánk mást itt a falakon, mint egyszerű másolatokat. Szinte mindegyik képén átsüt Tóth György László egyénisége; megkerülhetetlen karaktere. Ha nem szerepel a képen, akkor is jelen van, benne van. Ettől is válik egyértelműen művészetté mindaz, amit itt látunk.

A kiállításon trombitán közreműködött Simon Zsófia, majd egy helyi borász, Dúl Zsuzsanna borait kóstolhatták meg. A tárlat megtekinthető július 27-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!