mementó a pápai könyvtárban

2018.01.23. 17:54

Továbbörökítik helytörténészeik emlékét

A város, a szűkebb pátria múltját egykor kutató helytörténészeknek állítottak mementót Pápán, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Laskovics Márió

Balról Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros, Lászlóné Füredi Evelin, az ötletgazda László Szabolcs felesége, valamint Áldozó Tamás polgármester

A pápai helytörténeti kutatók tiszteletére emléktáblát avattak a Jókai Mór Városi Könyvtárban hétfőn, amely a város jeles helytörténészei – név szerint: Erdélyi Gyula, Fejes Sándor, Heitler László, Huszár János, Jelencsik Sándor, Kövy Zsolt, Mithay Sándor, Nádasdy Lajos, Németh Tibor, Rajczi Pál, Somfainé Pados Mária, H. Szabó Lajos, Szalai Antal, és Tungli Gyula – számára állít emléket. A megjelenteket Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros köszöntötte.

Balról Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros, Lászlóné Füredi Evelin, az ötletgazda László Szabolcs felesége, valamint Áldozó Tamás polgármester

– Az ember természetes igénye, hogy szűkebb pátriáját a lehető legjobban megismerje. A helytörténet a múltról beszél, de a jelenhez szól, a kutatások eredményeire támaszkodva igyekszik segíteni a fejlődés törvényszerűségeinek jobb megértését. Felbecsülhetetlen az a munka, amit a helytörténeti kutatók végeznek. Műveik alapjául szolgálnak a helyi emlékezet megőrzésének, ezáltal pedig a helyi identitás erősítésének. Munkájuk eredményeként jelentős tanulmányok, szemelvények, monográfiák, összefoglaló és szintetizáló tudományos munkák jöttek, jönnek létre – fogalmazott, majd köszönetét fejezte ki László Szabolcs ötletgazdának és az emléktábla megvalósítóinak.

Áldozó Tamás polgármester beszédében elmondta, a tizennégy kutató közül hármat nem ismert személyesen, de többségükkel együtt dolgozhatott.

Az emléktábla egyelőre 14 helytörténész nevét, születési és halálozási évszámát rögzíti Fotó: Laskovics Márió

– Mindannyian nagyon szerették ezt a várost, sosem voltak restek, hogy ezért dolgozzanak. A hagyomány pontos ismerete szükséges ahhoz, hogy a saját kultúránkat meg tudjuk különböztetni minden mástól, hogy büszkék lehessünk örökségünkre. E hagyományt megismeréséért a táblán szereplők sokat tettek. A mi feladatunk annyi, hogy tisztelegjünk előttük, s emlékük továbbörökítésével megadjuk a lehetőséget az utódoknak, hogy kézbe vehessék könyveiket – emelte ki a polgármester, majd az ötletgazda feleségével, Lászlóné Füredi Evelinnel leleplezte az emléktáblát.

A táblára felkerült helytörténészek életútjának megismerését ideiglenesen az előadóteremben elhelyezett tárlók segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában