Kultúra

2011.01.13. 19:53

Túlélésért küzdő DVD-kölcsönzők

Pápa - Amióta a Lumiére fivérek révén több mint egy évszázada a tömegszórakoztatás eszközévé vált a mozgókép, a filmnézés egyike a legközkedveltebb időtöltéseknek. A filmművészet szerelmeseinek sokáig a videotékák jelentették az igazi aranybányát, azonban a változás szele a filmkölcsönzőket is utolérte és elsodorta.

Polgár Tibor

Hazánkban a kilencvenes évek elejétől kezdtek el rohamosan szaporodni a videotékák, és ekkor rengeteg, a rendszerváltás előtt még beszerezhetetlen film özönlött a hazai piacra.

- Akkoriban meg lehetett gazdagodni egy videotékából. Előfordult, hogy egy héten negyven-ötven új film jelent meg a polcokon, és premiernapokon a nyitás előtt az utca végéig kígyózott a sor. Az emberek vitték a kazettákat, mint a cukrot. Ugyanakkor a videoforgalmazást a káosz jellemezte: sorra alakultak, cserélődtek, szűntek meg a forgalmazók, és sok filmet adtak ki illegálisan, jogdíj kifizetése nélkül. A kilencvenes évek a videokazetták aranykorának számítottak, a videopiacon tapasztalható első törés a kereskedelmi tévécsatornák megjelenéséhez köthető, amelyek versenyképes szórakoztató programot kínáltak. A DVD-lemezek megjelenésével kaptak új lendületet a filmkölcsönzők. A DVD fokozatosan vette át a vezető szerepet, mígnem 2006 tavaszára a VHS kazetták forgalmazása megszűnt. A sikere abban rejlett, hogy sokkal jobb kép- és hangminőséget tud nyújtani a videokazettákkal szemben, valamint a lemezen a film mellett különféle extrák is találhatók - magyarázza Tompa Péter, aki filmofilként a kezdetektől fogva nyomon követi a hazai videoforgalmazást, és immár több mint tíz éve dolgozik az egyik pápai videotékában.

- A DVD megjelenésével, majd elterjedésével érkező vérfrissítés jót tett a forgalomnak. Még 2004 környékén értük el a csúcsot, innentől kezdve viszont folyamatos, egyre nagyobb visszaesés tapasztalható. Az okok szerteágazóak, nyilvánvalóan a széles sávú internet térhódítása és az elharapódzó filmletöltés, valamint a gazdasági válság okozza számunkra a legnagyobb problémát. El sem merem mondani, hányadrészére csökkent a forgalmunk az öt-hat évvel ezelőttihez képest. Rendkívül borúlátó vagyok a jövővel kapcsolatban - teszi hozzá a pápai videotékás.

Takács Andrea, Pápa másik videokölcsönzőjének a tulajdonosa sem tűnik túl boldognak, amikor a jövőről kérdezem.

- Egyre rosszabb a helyzet, 2005 óta folyamatosan esik vissza a forgalom, nyilván az internetes filmletöltések miatt. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a videotékák számára a forgalmazók kölcsönzési jogdíjat is felszámolnak egy-egy megvásárolt filmkópia után, ami így általában duplaannyiba kerül, mint ugyanaz a film lakossági forgalmazásban. Ezzel a kiadók saját maguk alatt vágják a fát - vélekedik Andrea.

Kiss Zoltántól, az egyik veszprémi DVD-kölcsönző szakértőjétől megtudtuk, a tavalyi évben annyira visszaesett a forgalmuk, hogy nem kívánják tovább működtetni az üzletet, szívesen átadnák a teljes készletet valakinek, aki továbbvinné.

- Ha nem lesz jelentkező, akkor februártól kezdve kiárusítjuk a filmeket - mondja. Hozzáteszi, hogy a kölcsönzőjük szűk öt esztendeje alatt három videotéka zárt be a megyeszékhelyen, és tudomása szerint rajtuk kívül jelenleg még kettő működik. - A nehézségek ellenére egy városban szerintem mindenképpen van létjogosultsága egy videotékának. Nem mindenkinek van kedve, ideje töltögetni az internetről, ahol célzottan leginkább csak az új filmek találhatók meg, míg egy kölcsönzőben a régebbiek is - mutat rá Zoltán.

Mindenesetre nagyon úgy fest tehát, hogy a videotékák napjai meg vannak számlálva, mentőövnek nyomát sem érzékelni a láthatáron, elsodorja őket a világháló.

 

Blu-ray csak megfelelő technikával

Már hazánkban is kaphatók blu-ray lemezek, amik ugyan még a DVD-nél is sokkal jobb minőségben biztosítják a film-élményt, azonban nem nagyon mutatkozik irántuk kereslet. Az okok az anyagiakban keresendők: a blu-ray lemez a DVD többszörösébe kerül, és megfelelő technika (blu-ray-lejátszó, HDTV, kiváló minőségű hangrendszer) nélkül semmit nem ér az egész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!