kortárs balett

2017.09.21. 14:53

Test és lélek egyensúlya – Interjú Turós-Máté Kingával

A kortárs balett szerelmesei pénteken tekinthetik meg Turós-Máté Kinga Prométheuszról... című előadását Veszprémben, a Dubniczay-palotában. Ennek kapcsán beszélgettünk a sokoldalú művésznővel.

Horváth Virág

Turós-Máté Kinga a Prométheuszról... című darabban Fotó: Simon Tibor

„Kolozsvári lány vagyok. Családommal az 1980-as évek elején a Ceausescu-diktatúra idején települtünk Magyarországra, iskolai tanulmányaimat már Budapesten kezdtem meg.” Kinga az akkori nevén Állami Balett Intézet, most Magyar Táncművészeti Egyetem, elvégzése után néhány évig zenés színházaknál dolgozott a fővárosban és vidéken. „Korán lettem feleség és anya, talán ez is ösztönzött arra, hogy táncpedagógus képesítést is szereztem.” Férjével, Buvári Tamással mindig is készültek Veszprém környékére költözni, „első gyermekünk iskolakezdésekor, 12 éve érett meg bennünk az elhatározás” mesélte Turós-Máté Kinga a veol.hu-nak. „Szeretek itt élni, egyre több feladatom van, mind táncművészként, mind pedagógusként.”

Turós-Máté Kinga a Prométheuszról... című darabban Fotó: Simon Tibor

- Mikor alakult meg a TMK Alkalmi Társulás, és kik a tagjai?

- Első önálló darabom, az Átmenetileg örök bemutatásával 2014 tavaszán alakítottam meg a TMK Alkalmi Társulást, mely zömmel veszprémi és Veszprém környéki művészekből áll. A Társulás egy összművészeti, underground, leginkább baráti összefogásnak indult, színészek, zenészek, filmesek, táncművészek és rendezők a tagjai. Mostanra már öt bemutatott darabot tudhatunk magunkénak (Mese a nőről, aki…, Álomsirató, Töredékek, Prométheuszról…) melyeket az ország sok befogadó helyszínén játszottuk már.

- Mennyire van talaja itt Veszprémben egy ilyen kortárs balett, táncszínházi előadásnak? Mennyire találtál fogékony közönséget?

- Bizakodó vagyok! Egyre többen jönnek el előadásainkra. Hiszek abban, amit csinálunk!

- A nyáron belefogtál egy másik darab elkészítésébe is. Mi volt a cél? Mi lett belőle?

- Végül az sajnos nem készült el. Egy workshopot hirdettünk meg 18 év feletti résztvevőknek, akik profi színházi és filmes alkotókkal dolgozhattak volna együtt egy hétig a Café Pannónia című táncszínházi előadás létrehozásában és bemutatásában. Érdeklődés hiányában le kellett mondanunk a programot. Mivel azonban ilyen még nem fordult elő a TMK Alkalmi Társulással, a Café Pannónia helyett bemutattuk az új darabunkat, a Prométheuszról… címűt, melyet Katona Gábor Harangozó-díjas koreográfus, rendező készített számomra.

„Szeretek itt élni, egyre több feladatom van, mind táncművészként, mind pedagógusként”

- A Kék Madár Táncműhely milyen tematikára épül? Miért indítottad el? Hány gyerek tartozik most alád? Mik a jövőbeni terveid?

- A Kék Madár Táncműhelyben klasszikus balettet tanítok óvodás kortól, iskolásoknak és felnőtteknek is. Valamint tizenkét éves kortól modern táncot. Jelenlegi számításaim szerin több mint ötven gyereket és fiatalt tanítok a Kék Madár Táncműhelyben. Tanítványaim lelki és testi adottságai figyelembevételével, klasszikus balett alapokra szeretném építeni a modern- és kortárs tánctechnikákat. Legfőbb célom a test és lélek nevelésén túl, a tánc szeretetének elmélyítése és a táncművészet, szerintem igen értékes kulturális kincs megismertetése a helyi gyerekekkel, fiatalokkal.

- A folyamatosan fellépések a TMK-val, az oktatás a Kék Madár Táncműhelyben, a Szeretföld promóciója, és mellette családanya és feleség is vagy. Hogyan lehet ezt bírni?

- Mindenkire annyi terhet ró a Mindenható, amennyit elbír.

Kinga Prométheuszról... című táncszínházi előadását szeptember 22-én, pénteken megtekinthetik Veszprémben, a Dubniczay-palotában 20 órától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában