Kultúra

2011.01.10. 19:34

Új ciklus, régi-új vezetőkkel

Veszprém - A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém Megyei Szervezete a decemberben szervezett szakmai napján tartotta meg közgyűlését, és új vezetőséget is választott.

Gaál Julianna

Az ülés az elmúlt ciklus munkájának összefoglalásával kezdődött. Pardiné Mórocz Magdolna titkár elmondta: a négy év alatt 16 szakmai napot szerveztek közel hetven előadóval. Szó esett többek között a könyvtári jogszabályokról, a könyvtárosok képzéséről, a hazai és határon túli könyvtárak virtuális szolgáltatásairól. A százéves Nyugat kapcsán az irodalom és művészet kapcsolatáról, a börtönben lévő elítéltek olvasási szokásairól, a könyvtárak közösségfejlesztő szerepéről, a mozgókönyvtári ellátásáról is hallhattak előadásokat.

A négy év alatt hét szakmai utat szerveztek Szlovéniába, Ausztriába, a Vajdaságba, a szlovákiai Felvidékre és Erdélybe is. Emléknapot szenteltek a szakma kiemelkedő egyéniségeinek, valamint emléktáblát avattak a megyei könyvtár néhai igazgatója, Halász Béla születésének 70. évfordulója alkalmából.

Az egyesület a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár támogatásával, a megyei könyvtárral közösen megjelentette Balogh Ferencné bibliográfiáját, és Az MKE Veszprém Megyei Szervezete története című kis kötetet, amelyeket Varga Béla szerkesztett. Alszámlát nyitottak továbbá a Devecser és kistérsége iszapkárt szenvedett könyvtáraiért, ezzel segítve a vidéki könyvtári ellátást is végző könyvtár további munkáját.

A kilencventagú egyesület ismét Sárköziné Sárovits Hajnalkát választotta meg elnöknek, és Pardiné Mórocz Magdolnát titkárnak.

A szakmai napon a megye könyvtárosai az olvasásfejlesztés külföldi tapasztalatairól hallhattak előadást Péterfi Rita, a Könyvtári Intézet munkatársa előadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!