Vallomás a Csodáról

2019.04.24. 11:00

Új darabbal emlékeznek Adyra Ajkán

A költészetkedvelők lelki épülését szolgálta a Dvorák Patka Színház Ady Endre emlékére bemutatott Vallomás a Csodáról című előadása a művelődési központ kiállítótermében. A színpadon Patka Heléna önálló előadóestjében Boncza Berta, azaz Csinszka szemével láttatta a költőgéniuszt.

Borsos Renáta

Patka Heléna színészi játékában érződött mély kötődése: 16 évesen formálta meg először Csinszka alakját.

Fotó: Györkös József

A darab Boncza Berta naplórészleteire, a költőhöz írt leveleire mint valós dokumentumokra épülve íródott húsz évvel ezelőtt. A költő halálának századik évfordulójára felújították, kiegészítették a mai napig feledhetetlen Ady-versekkel, hogy még közelebbről mutassák be a költő ezerarcú lényét, s azt, miként halt hősi halált az akkor általa új életre keltett magyar versért.

A nézők tanúi lehettek mindannak, hogyan lobbant szerelemre a 16 éves kamaszlány az akkor már híres, betegeskedő poéta iránt. Patka Heléna mély színészi átlényegüléssel mutatta be a szinte még gyermeklány érzéseit, majd azt a folyamatot, mely a rajongásból igaz szeretetbe fordulva övezte Adyt egészen a haláláig, annak ellenére, hogy sokat harcoltak egymásért, olykor egymás ellen. A színésznő alakításában nyomon követhette a közönség, miként hívta el a költőt az előkelő származású leány csucsai kastélyukba.

Patka Heléna színészi játékában érződött mély kötődése: 16 évesen formálta meg először Csinszka alakját. Fotó: Györkös József

Kapcsolatuk szövevényes hálóját is érzékeltette Csinszka azon vallomásával, mely szerint: „Mikor mellé kerültem, az Élet már nagy pusztításokat végzett rajta. Nyugalmas, édes boldogság helyett harcot jelentett az életünk.” A művész végül az 1931-ben Csinszka által írt verssel, a Vallomás a Csodáról című költeménnyel búcsúzott a költőóriástól. „Nem hasonlíthat senkire, sem a szeme, sem a szíve, kínból halálba szépült szája, sem az áldása, sem az átka – mert a Csodának nincsen párja.”

A darab üzenete, a mély színészi játéknak, a lenyűgöző rendezésnek, a felvételről elhangzott vers- és dallamrészleteknek, színpadképnek köszönhetően szemmel láthatóan a nézők szívéhez ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában