Kultúra

2010.12.02. 10:19

Új tévéfilm az MTV-n

Karinthy Ferenc novellája alapján rendezte Esztergályos Károly a Szégyen című alkotást, amelyet december 10-én, 21.35-kor mutat be az m1. A főbb szerepeket: Herrer Sára, Kinizsi Ottó, Szalma Noémi, Nagy-Kálózy Eszter és Máté Gábor alakítja.

Napló Online

A Magyar Televízió és a Centrál Filmstúdió közös koprodukcióban készítette el Karinthy Ferenc novellája alapján a Szégyen című tévéfilmet a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával. Az alkotást a Balázs Béla- díjas és Érdemes Művész, Esztergályos Károly rendezte. A film operatőre Győri Márk, producere Fülöp György volt. „A film egy ember sorsát követi, aki nem született hősnek. Meddig maradhat ember, az ember, anélkül hogy hős legyen, de gyilkossá se váljon nem tudom a választ.” - mondta a rendező, Esztergályos Károly. - Karinthy Ferenc sem tudta, de feltette a kérdést. Valószínű, hogy minden életben, minden korban más erre a válasz.

Sartre „Temetetlen holtak” c. darabjában kínvallatás alá vetett francia ellenálló mondja: „Nem arra születtünk, hogy állandóan képességeink végső határán éljünk. A völgyekben is vannak utak.” A huszadik század folyamán sokszor kényszerült az ember szembenézni azzal, hogy hol is vannak azok a völgyekben levő utak, és meddig mehetünk rajtuk anélkül, hogy feladnánk magunkat, hogy megszűnnénk magunk lenni?

A magyar történelem két rettenetes pillanatában néz szembe ezzel a kérdéssel a film főhőse. A második világháborúban katonának kényszerítve és a Rákosi rémuralom legsötétebb esztendejében. A történelem drasztikusan meghatározza a film szereplőinek sorsát, de köztük jóformán szó sem esik a történelem nagy kérdéseiről. Két éjszaka játszódik a történet (és egy fanyar-ironikus utójáték harmadik éjszakáján) jóformán csak egy férfit és egy nőt látunk, akik egymást akarják, de a sors őket akarja. A diktatúra körülményei között már csak hős lehet az ember, ha ember akar maradni. A völgyekben nincsenek utak. A tévéfilmben két szerelmi történet tanúi vagyunk, ha a szerelmet itt csupán a mindennapok rémületéből menekülni akaró emberek feltámadó vágya jelenti is.

A film főhősét Kinizsi Ottó alakítja, aki pályafutását a Magyar Televízió képernyőjén kezdte a Kölyökidő című műsorban. Partnerét, a tehetséges színésznőt, Herrer Sárát, szintén ismerhetik a csatorna nézői az Életképek című sorozatból, de játszott a Sorstalanság című filmben is. „Meghatározó élmény volt a forgatás, sok gátlásomat vetkőztem le a felvételek alatt. Hannit, egy 22 éves fiatal lányt alakítok a filmben” – jegyezte meg Herrer Sára, a Teadélután egyik adásában.

A Teadélután műsora itt látható:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/09/29/18/6_orai_tea_2009_szeptember_29_.aspx" target="_blank"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!