Kultúra

2011.02.17. 15:34

Újabb reneszánsz freskóra bukkantak egy álmennyezet mögött

Róma - Álmennyezet által fedett reneszánsz freskót találtak Ludovico Ariosto itáliai költő (1474–1533) egykori ferrarai palotájában. Az épület jelenleg az egyik legnevesebb olasz művészettörténészé.

MTI

A ferrarai Cavallini-Sgarbi palotában előkerült freskót az épület restaurálása során egy addigi álmennyezet mögött találták meg. A tulajdonos, Vittorio Sgarbi művészettörténész tájékoztatása szerint a 16. század húszas éveiben festették a falat, amelyet szárnyas sárkányokat lovagló vitézek képe díszít és Horatius egyik latin verssora olvasható rajta: Quid sit futurum cras, fuge quaerere (Ne bánd, a holnap mit hoz - Szabó Lőrinc fordítása).    

A ferrarai Via del Giuoco del Pallone (Labdajáték) elnevezésű utca 31. szám alatt emelkedő palotát Ariosto, a 15.-16. századi költő nagybátyja 1484-ben vásárolta meg. Itt született Ludovico, az Orlando Furioso (Őrjöngő Loránd) című eposz költője, aki Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmét is ihlette. Az 1516-ban megjelent olasz költemény első változatát Ariosto ebben a palotában írta meg.
   
Később más városban élt, de gyakran visszajárt ferrarai palotájába, amelynek nagytermében vitte színre komédiáit is. A palota 1900 elején jutott a Sgarbi család tulajdonába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!