Kultúra

2012.09.23. 06:52

Újra él a Kékfestő Múzeum

Pápa - A város egyik legpatinásabb intézménye, a sok vihart megélt Kékfestő Múzeum sorsa megoldódni látszik. A többhónapnyi huzavonát követően önkormányzati fenntartásba került Kluge-féle kékfestő műhely újra a megszokott rendben fogadja a látogatókat, akik ezzel egyre nagyobb számban élnek is a lehetőséggel.

Nagy Imre

Reidmár Lindát februárban nevezték ki a Kékfestő Múzeum élére. A fiatal néprajzos-keramikust az elmúlt néhány hónap tagadhatatlanul sikeres időszakról kérdeztem. 

- Az intézmény 2012 augusztusában töltötte be fennállásának ötvenedik évét. Ezen a kerek évfordulón jubileumi rendezvénysorozatot tervezünk: szeptembertől decemberig minden hónapban rendezvényekkel emlékezünk meg az eltelt fél évszázadról. Szeptemberben színi előadásoknak adunk helyet, októberben A múzeum ötven éve címmel egy kamara kiállítást, novemberben pedig, egy, a textileket bemutató, Szemnek szép kelmék sorozat első kiállítását nyitjuk. Ősszel a kékfestéshez kapcsolódva kiírunk egy városi szintű pályázatot kisiskolásoknak, illetve egy országosat szakközépiskolásoknak. Ez utóbbi díjazását a jövő év tavaszára tervezzük. Novemberben felnőtt színházi előadásnak adunk helyet, karácsonykor pedig a beérkezett gyerekpályázatokat díjazzuk és állítjuk ki, ekkor - az adventi rendezvényeinken túl - ünnepi mesejáték is vár rájuk - fogalmazott a múzeum igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a nyár elejének kiemelkedő eseménye volt a Győry-gyűjtemény megnyitója június 14-én.

A teljes anyag a Kastélymúzeum raktárában található. Ennek csak egy szeletét mutatják be a Kékfestő Múzeumban. Az első kiállítás a paraszti élet mindennapjait, használati tárgyait tartalmazza a konyhai eszközöktől a cserépedényeken, feliratos falvédőkön, a szövés-fonás eszközein, a tisztálkodás kellékein át egészen a vallási élet tárgyaiig.



- Reményeink szerint lesz folytatás, és jövőre is nyithatunk egy újabb tematikus kiállítást a gazdag anyagból. A következő nevezetes dátum július 16-a, a Múzeumok Éjszakája volt. Ez nekem is nagy élményt jelentett. Látogatottság tekintetében pedig intézményünk meghaladta a tavalyit.  Több mint hétszáz érdeklődőt láttunk vendégül. A július és az augusztus jobbára a táborozóktól volt hangos: Kézműves táborunk elnevezése - Ágas-bogas tábor - stílusosan egyfajta kékfestő mintára utalt. A foglalkozások népszerűségét főként az jelentette, hogy olyan kézműves- és művésztechnikákkal ismerkedhettek meg a gyerekek, amikkel eddig egyáltalán nem, vagy csak ritkán találkozhattak. Gondolok itt a kékfestésre, a papír- és alumetszet készítésre, a nemezelésre, vagy a papírsárkány készítésre - mondta a keramikus, aki maga is részt vett a tábori munkában.

A foglalkozások anyagát Fekete Gábor rajztanár, a népi kismesterségek oktatója, illetve Katona György festőművész gazdagította. A táborok augusztusban közös kiállítással zárultak, majd a gyerekek a hónap végén elvitték a munkáikat. A beszélgetés során azt is megtudtam, hogy nyáron kisebb felújítási munkák is zajlottak a villámelhárítás és az érintésvédelem területén. Le kellett bontani a rossz állapotban lévő mosóhidat. Az intézmény - köszönhetően a közfoglalkoztatásban való részvételnek - kisegítő személyzettel is bővült.



Ezen kívül az ősz folyamán elérhetővé válik a múzeum új honlapja is. Reidmár Linda azt is elmondta, hogy nőtt az önkormányzati fenntartású múzeum látogatottsága. A csúcsidőt ebből a szempontból a tavasztól ősz elejéig tartó hónapok jelentik. Az idei adatokat a tavalyival összevetve, láthatóvá válik, hogy minden hónapban erőteljes látogatószám emelkedés tapasztalható. 

- Állandó kiállításaink - Bódy Irén iparművész életműve, a Kluge-műhelyt és a magyarországi kékfestő mestereket bemutató anyagok - most is időtállóak, népszerűek a látogatók körében. Utóbbinak valószínű új helyet keresünk, hogy az így felszabadult térben további időszaki kiállításokat helyezhessünk el. A múzeum egyéb irányokban is nyit, például a színház irányába. Ebben az évben a Szó és Kép Színpad keresett meg bennünket azzal az igénnyel, hogy előadásaikat nálunk is bemutatnák. Az együttműködés eredményeként a társulat minden új darabja a Kékfestő Múzeumban is bemutatásra került. Mindennemű, hagyománynak, kézművességnek, színháznak, művészetnek helye van nálunk - fogalmazott az intézmény igazgatója, akinek szemléletét, az új iránti fogékonyságát jól példázza a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és a Teleszterion Színházi Műhely szervezésében első ízben a múzeum falai között is bemutatkozó Őszi Dionüszia is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!