Hisznek a halál előtti életben

2018.04.23. 10:00

Újra kinyitott az egy évvel ezelőtt bezárt Dubniczay-palota

A fenti címmel nyílt válogatás az Irokéz Gyűjtemény kortárs és neoavantgárd műveiből: a tárlaton 73 művész közel 160 alkotása látható a veszprémi Dubniczay-palotában.

Juhász-Léhi István

A válogatás egy folyamatosan bővülő gyűjtemény része, amely ma több ezer művet tartalmaz Fotó: Pesthy Márton/napló

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója megnyitójában elmondta: majdnem napra pontosan egy éve zárt be a Dubniczay-palota, ám ígéretükhöz híven kinyitottak.

„Miért jó ez a kiállítás? Miért jó a művészet?” – kérdezte a megnyitó közönségét Hegyeshalmi László. Szerinte erre nagyon nehéz válaszolni, ám élmény- és tudásszerzésben mindenképpen segítségünkre van a művészet.

A válogatás egy folyamatosan bővülő gyűjtemény része, amely ma több ezer művet tartalmaz Fotó: Pesthy Márton/napló

Porga Gyula polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy öröm az újranyitás. Köszönetét fejezte ki Pados Gábor nemzetközi hírű szombathelyi műgyűjtőnek, akinek képzőművészeti gyűjteményéből nyílt meg a kiállítás a Művészetek Házában. Mély József művészettörténész megnyitója, majd Ladik Katalin költő, performer és Várnai Gyula képzőművész közös zenei performansza után valóban megnyíltak az ajtók, és az érdeklődők láthatták Pados Gábor nem mindennapi gyűjteményét, melynek története a ’80-as évek végére nyúlik vissza.

A kiállításon – az első emeleten az Irokéz Gyűjtemény kortárs válogatása, míg a második szinten Barbár dal címmel a neoavantgárdok kaptak helyet – látható válogatás egy folyamatosan bővülő gyűjtemény része, amely ma több ezer művet tartalmaz.

A tárlat 2019. április 1-jéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában