Kultúra

2017.07.05. 07:35

Újra világsztárok jönnek Veszprémbe - Egy hét múlva kezdődik a VeszprémFest

Veszprém – Tom Jones koncertjére minden jegy elkelt, de a VeszprémFest másik három nagyszínpadi fellépőjének produkciójára még akár a koncert napján is kaphatók jegyek. Mészáros Zoltán fesztiváligazgatót a jövő szerdán kezdődő fesztiválról, és a pénteken induló Rozé, rizling, jazz napokról is kérdeztük.

Marton Attila

A 2004-es kezdet és több koncepcióváltás után az idei lesz a 14. VeszprémFest. Milyen szempontok mentén alakult ki a fellépők listája?

Az elképzeléseink és a realitás nem mindig találkozik, most is van egy húszas listám, kiket szeretnék meghívni a következő években. Tavaly októberben például még más volt az idei évre tervezett fellépők listája, mint ami végül lett: elsősorban azok a művészek jöhetnek szóba, akik júliusban Európában turnéznak. Tudtuk, hogy az új helyszín, a História kert oldottabb, lazább, mint a Szentháromság tér a barokk épületeivel, így igyekeztünk olyan előadókat hívni, akik táncolhatóbb, mozgalmasabb zenei világot képviselnek. A szerdán kubai zenészekkel fellépő Richard Bona nem véletlen írta a twitter oldalán, hogy „Shine your dancing shoes”, vagyis a koncertre érkezők „sikálják a tánccipőiket”. Másnap ugyanott egy klasszikus popsztár, Heather Small lép színpadra.

A célunk az elmúlt évekhez hasonlóan az volt, hogy egy nagyágyút is vendégül lássunk: Diana Krall, Emeli Sandé, és Lisa Stanfield után idén Tom Jones lesz a legnagyobb sztár a VeszprémFesten. A koncertjére már minden jegy elkelt, vagyis 4500-an láthatják majd a walesi előadót a Veszprém Arénában. A zárónap abból a szempontból újdonság, hogy "tribute" jellegű koncertet még nem csináltunk. A The NPG, vagyis Prince egykori zenekarának európai emlékturnéja épp a napokban indult Londonban.

Volt valamilyen különleges kérése a fellépőknek?

Tom Jones az angliai turnéját szakítja meg, privátgéppel érkezik Budapestre, majd a koncert után vissza is repül, mert másnap Birminghamban lép fel. Megküldte a listát, hogy milyen italokat szeretne az öltözőjébe: a legnagyobb kihívást a 2003-as Dom Pérignon pezsgő beszerzése jelentette, de a francia borok helyett rá tudtuk beszélni a hazaiakra.

Az Érseki palota tervezett felújítása miatt két nagyszínpadi koncertet új helyszínen rendeznek meg.

Ez a legjelentősebb változás a korábbi évekhez képest az idei fesztiválon. Bár a História kertben két éve FestGarden néven néhány koncertet már tartottunk, és jó visszajelzéseket kaptunk a térről. Akkor olyan jazzsztárok léptek ott fel, mint Mike Stern, Didier Lockwood, Jack DeJohnette, vagy Carmen Souza. A színpad a tér keleti oldalára kerül, és a várban megszokott nézőtérhez hasonlót építünk fel. A tér fölé az érseki pihenőépület és a belvárosi épületek nyúlnak be.

A Rozé, rizling, jazz napok, amely alapvetően a VeszprémFestet kíséri, lassan önálló életet kezd el élni.

Igen, hetedszer rendezzük meg, és ezúttal is tíz napig tart. A korábbiaknak megfelelően harminc koncert adnak a zenészek, és idén is harminc borászat települ ki az Óváros térre. Évek óta kutatjuk a nagyszínpad közönségét, kik ők és honnan érkeznek Veszprémbe. A Rozé, rizlinget alapvetően a helyieknek találtuk ki, és többnyire balatoni borászok települnek ki, de a felmérésekből kiderült, nagyon sok látogató a VeszprémFest közönségéből jön, valamint az is, hogy sokan érkeznek az ország távoli pontjairól, és igazítják tudatosan a rendezvényhez balatoni nyaralásukat. A zenei és a gasztronómiai szolgáltatások kínálatát tekintve is odafigyelünk a minőségre.

Fesztiváligazgatóként kizárólag munkával telik a VeszprémFest, vagy egy-egy koncertet végig tud hallgatni egyszerű zenekedvelőként?

Általában én konferálom fel a fellépőt, és a koncertekbe is mindig belenézek, de a tisztséggel járó feladatok miatt nem tudok elmélyülni a zenében. A Rozé, rizling, jazz napokon már felszabadultabban hallgatom az együtteseket, ott kevésbé nyomasztanak a szervezési feladatok.

Melyik koncertre kíváncsi leginkább?

Zenei értelemben legjobban a zárónapon fellépő The NPG-t várom. Prince-t nem lehet pótolni, de az együttes tagjai a legjobb sessionzenészek között vannak, és az sem véletlen, hogy több mint húsz évig muzsikáltak Prince kísérőzenekaraként. Emellett nagyon kíváncsi vagyok a Rozé, rizling, jazz napok fiatal fellépőjére is.

A VeszprémFest nagyszínpadi programjaira a koncertekre napján online és a helyszínen is lehetséges a jegyvásárlás, de a tribünre már csak korlátozott számban kaphatók jegyek. A nagyszínpados koncertek 21 órakor kezdődnek, az előzenekarok nyolc órakor lépnek színpadra. Richard Bona koncertje előtt Pátkai Rozina és együttese, míg Heather Small előtt Szűcs Gabi és a Stereo Swing lép fel. Tom Jones előzenekara a Pribojszki Mátyás Band lesz, míg a The NPG előtt a Sax-O-Funk játszik.

A fesztivál első két napjának a Historia Kert ad otthont az Érseki palota felújítása miatt. A helyszín közelében 350 férőhelyes ideiglenes parkolót alakítanak ki, a fesztivál honlapjára pedig kikerül a legközelebbi belvárosi parkolók listája is, valamint egy applikáció is segít parkolóhelyet találni a távolabbról érkezőknek. Július 12-én és július 13-án a Historia Kert közeli utcák ideiglenesen egyirányúak lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!