Kultúra

2008.09.11. 02:29

<u>Szavalás közben kitárulkozom</u>

<b>Veszprém</b> - Verset mond, italt mér, taxikat irányít, nyelvvizsgázik, esetleg <em>Fenyő Miklóssal</em> forgat. Mindeközben <em>Vlasits Barbara</em> egy dologban biztos, színész szeretne lenni. Erre minden esélye megvan, hiszen idén kezdi a kaposvári egyetem színész szakát.

Gaál Julianna

A telefonban egy érett, mély hangú nővel beszélek, aztán a megbeszélt időpontban megjelenik egy vékony, igéző szemű, bájos, mosolygós kislány, aki, bár valószínűleg ennek csak később veszi hasznát, pár évet letagadhatna korából.

Különleges jelenség, családjában pedig kakukktojás, valószínűleg sem fodrász édesanyja, sem a villanyszerelő édesapja nem gondolta, hogy Barbara már óvodás korában beleszeret a versmondásba, ráadásul tehetségesnek is bizonyul. Az édesapa munkája mellett zenél, tehát nem esett annyira messze a fájától az a bizonyos alma, de a családban Barbara az egyetlen, aki a színészet iránt érdek- lődik.

- Másodszor jelentkeztem színművész szakra, tavaly érettségiztem a Padányi gimnáziumban. Az idei felvételi előtt szüleimmel megbeszéltem, hogy ha most sem vesznek fel, akkor, ahogy mondani szokták, valami rendes polgári foglalkozást fogok kitanulni, és elvégzem azt a szakot, amelyre bekerülök. Magyar, gyógypedagógia, sok helyre beadtam a papíromat, nem bíztam tehát semmit a véletlenre. Úgy tűnik, mégsem lesz belőlem pedagógus, és bár a budapesti színművészet idén is az első rostán kiszórtak, mondván, túl fiatal vagyok, Kaposváron azon 14 szerencsés között voltam, akit 375 jelentkezőből felvettek.

Nem adták könnyen a helyet, már a felvételin be kellett bizonyítani, hogy ki mennyire kitartó és terhelhető. A felvételi egy hétig tartott, itt is három rostán kellett a jelentkezőknek megméretni magukat. Az elsőn 120-an jutottak tovább, nekik azután táncórákon, cselgáncs-, beszéd-, ének- és színészmesterség órákon kellett részt venniük. A második rosta egy vizsga-előadás volt, mely után negyvenen maradtak. És ez volt az a pillanat, amikor Barbarának mosóport kellett kérnie, meg volt győződve ugyanis arról, hogy ő a második rosta után hazautazik, ezért nem hozott magával elég ruhát.

Barbara még nem tudja, hogy mi érdekli jobban, a színház vagy a film, de lesz ideje magát mindenben kipróbálni. Nyáron belekóstolt a filmezésbe, beválogatták Fenyő Miklós Made in Hungária című filmjébe, melyben első számú rajongót alakított. Két napig tartott számára a munka, mely annak ellenére kimerítő volt, hogy nem volt szövege. De akármi is lesz, az már régen bebizonyosodott, hogy verset mondani nagyon szeret, több vers- és prózamondó versenyt nyert már.

- A kortárs női költőket szeretem igazán, úgy érzem, hitelesebben tudom az ő verseiket szavalni. Nagy rajongója vagyok Karafiáth Orsolyának és Hajnal Annának. Amikor megtanulok egy verset, először elolvasom sokszor egymás után, egészen addig, amíg pontosan rá nem érzek az üzenetére. Ha értem, hogy miről szól a vers, akkor már nincs gond a szavak megtanulásával. A szavalás kitárulkozás, a hallgatóság belelát az ember lelkélbe. Hozzászoktam, nem feszélyez, mert egy versenyen mindenki ugyanebben a cipőben jár, aki pedig nézőként ül be egy előadásra vagy szavalóversenyre, az éppen erre kíváncsi és érzékeny.

Barbara nemcsak olvas és szaval, hanem ír is. Verset is, dalszöveget is. Ez utóbbinak nagy hasznát vette az utcazene-fesztiválon, ahol a Naked Gun nevű együttessel énekeseként és dalszövegíróként mutatkozott be. Előadott egy spanyol nyelvű nótát is, melynek szövege egy spanyol mese, melyet Barbara a közép- iskolában fogadásból tanult meg úgy, hogy egy szót sem beszél spanyolul. És ha zenéről van szó, akkor tarol az alternatív és rock műfaj, a magyarok közül a Quimby és a Kispál, külföldiek közül a Led Zeppelin vagy Gary Moore. Ezenkívül olvas, a könyvek többségét a nagymamától szerzi be, most éppen a Mester és Margarita lapul az éjjeliszekrényen, az előző kedves olvasmány Szabó Magda Katalin utcája volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!