Kultúra

2014.08.07. 10:58

Utazás a kóruszene tájain - A Capella Silentium Veszprémben

Nyugat-magyarországi koncertkörútjának keretében, augusztus 10-én, 18 órai kezdettel a veszprémi jezsuita templomban lép fel a Capella Silentium (Veszprémvölgyi u. 68.).

A számos nemzetközi versenyen sikerrel szerepelt énekegyüttes eddigi tematikus műsorainak legérdekesebb művei csendülnek fel a hangversenyen, izgalmas zenei utazás keretében, műfaji és stiláris téren egyaránt színes válogatásban, a belépés díjtalan.

A program érdekessége, hogy ezúttal nem szerveződik egyetlen téma, zenetörténeti jelenség köré, hanem műfajok és stílusok tekintetében izgalmasan kontrasztáló alkotások hangzanak el a műsorban. Így kerül egymás mellé Brahms és a fiatal kortárs Balogh Máté Gergely, Marenzio és Grieg, Piazzolla és Gárdonyi Zoltán, Victoria és az amerikai zene-fenegyerek Schickele, valamint Josquin és Ives. A koncerten az elhangzó művek érdekességeit, zenetörténeti hátterét összefoglaló ismertetőt, valamint a szövegek magyar fordítását is kézhez kapja a közönség.

A Várkonyi Tamás zenetörténész–karnagy vezetésével rendszeresen működő és koncertező Capella Silentium minden évadban három különböző tematikus műsorral áll közönség elé. A zenetörténeti kalandozásokat és felfedezéseket szem előtt tartó tevékenység fontos részét képezi a gondos kutatómunka nyomán, az érték–szépség, tudományosság–közérthetőség jegyében szerkesztett programok fővároson kívüli bemutatása is. Az idén ötesztendős énekegyüttes repertoárja mintegy másfél száz alkotást ölel fel a 12. századi korai polifóniától napjaink zenéjéig. A tevékenység súlypontját a folyamatos műhelymunka és az ennek nyomán megvalósuló koncertek jelentik, de a Capella Silentium időről időre versenyeken is megméretteti magát. Az énekegyüttes 2012 októberében, tizenkilenc kórus közül a második helyen végzett a Rimini Nemzetközi Kórusverseny vegyeskari kategóriájában, illetve a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a nemzetközi zsűri. Legfiatalabb kórusként megnyerte kategóriáját a bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen 2010 novemberében, ugyanitt elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat, valamint továbbjutott a nagydíjas versenyre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!