Kultúra

2009.10.20. 02:29

Valóság és illúzió - Fotók, kisfilmek Áfrány gábor médiaművész tárlatán

Veszprém - (x) reality címmel Áfrány Gábor médiaművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában.

Gaál Julianna

Áfrány Gábor hosszú ideig a valóságról készült fotókkal foglalkozott - kezdte megnyitó beszédét Sturcz János művészettörténész, Áfrány egykori tanára -, ám a digitális fotózás elterjedése és az internetes képdömping hatására elvesztette a valóság létezésébe vetett hitét.

Az utóbbi időben a valóság és az illúzió kérdésével foglalkozik, 2007-es Katasztrófaturista című sorozatában bemutatja a közönyt, melyet a tömegmédia okoz a ma emberében.

Áfrány a jelen társadalmi kérdéseire reflektál kisfilmjein, a fitnesz-, wellnesskultuszban is ott rejtőző manipulációra és intoleranciára, a fogyasztói társadalom buta reklámdömpingjére és a komputerlétre kárhoztatott ember rabságára.

Áfrány Gábor és alkotótársa, Tóth Zs. Szabolcs legújabb vállalkozása a polifilm-modulátor, amely a Bauhaus 90. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi work-shop keretében készült.
A szerkezet Moholy-Nagy László a László Károly-gyűjteményben is látható bauhausler egyik tervének, a polifilmnek újraértelmezése.

Moholy-Nagy több vetített film kölcsönhatását képzelte el egy domború felületen. Áfrányék ezt a komputernek és Moholy-Nagy egy másik művének, a fény-tér modulátornak az ötvözésével teremtik meg.

- Az általuk elkövetett film a művészet és a művészettörténet enyhén blaszfemikus kezelését mutatja, diákcsínyhez hasonló, kamaszos felfogásban - fogalmazott Sturcz János.

- A mű eredetileg a Műcsarnok apszisába készült, így a falon járkáló légy motívuma első látásra a művészet szentélyének megszentségtelenítését sejteti, ám a légy emelkedett művésztörténeteket, szakrális alkotásokat is megidéz.

A megnyitóünnepségen közreműködött dj Mesterházy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!