Kultúra

2014.01.17. 17:05

Egy évtizede alkot a pápai Teleszterion Színházi Műhely

Pápa - Rendkívül sűrű, színes és egyben nehéz volt számunkra a 2013-as esztendő, amelynek során számos előadást mutattunk be, illetve sokféle izgalmas projektben vettünk részt - összegezte megkeresésünkre az előző évet Komáromi Sándor, a Teleszterion Színházi Műhely vezetője.

Polgár Tibor

A fiatal színházi szakember különösen büszke arra, hogy a tízéves társulat repertoárja tavaly nagyon színes és sokféle volt. Mint mondta, tevékenységükbe a 350 főt egyszerre megmozgató munkától kezdve a szimbolikus megfogalmazásban létrejött előadásokon keresztül egészen a drámapedagógiáig, a pedagógus továbbképzésig, valamint a diák- és gyermekszínjátszásig sok minden belefért. Véleménye szerint az előadások tekintetében csúcspontnak a Szigeti veszedelem című összművészeti bemutató számított, ami az egyik legkülönlegesebb élménnyel és a legizgalmasabb munkafolyamattal szolgált számukra.

- Ez egy rengeteg embert megmozgató együttműködés volt. Általa sok szép kapcsolatot sikerült kialakítani civil szervezetekkel, tanárokkal, valamint diákokkal foglalkozó különféle szakemberekkel. Emellett nagy öröm és fontos esemény volt számunkra, hogy a tíz éves jubileumunk kapcsán ismét színpadra állítottuk a Bűn és bűnhődést. Megalakulásunkat követően, 2003 októberében láthatta a közönség az első bemutatónkat, az Istentelenek című 130 perces színdarabot, amely Dosztojevszkij híres művéből készült. Tulajdonképpen ezzel indult útjára a Teleszterion. Tíz év elteltével sikerült újragondolni a debütáló színművünket. A 2013-as változatban teljesen új emberekkel dolgoztunk, de a valamikori előadás iránti tiszteletből megőriztünk néhány motívumot, így szépen keretbe raktuk ezt a tíz évet - vélekedik Komáromi Sándor. Ha a Teleszterionról beszélünk, megkerülhetetlen téma a színházi műhely talán leghíresebb gyermeke, az Őszi Dionüszia fesztivál.

- Bármiféle túlzás nélkül állíthatom, hogy a Dionüszia egy országosan egyedülálló profillal rendelkező fesztivál lett, aminek a nyomdokain most már több hasonló találkozó is elindult. Legutóbb főként a fiatalsággal való színházi kapcsolattartás témája köré szerveztük meg a rendezvényt, ami a tapasztalataink és a visszajelzések alapján nagy sikert aratott - jegyezte meg a drámapedagógus, majd hozzátette: a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, valamint Pápa városa egyaránt mintaértékű együttműködést mutat fel az amatőr alternatív színházi szférával, aminek köszönhetően számos szakmai kör figyelt fel a pápai műhelyekre. Ezt követően kitért a Teleszterion legfrissebb munkáira is.

Jelenet a 2012-es Őszi Dionüszia fesztivál előadásáról. Komáromi Sándor (jobbra) és Kása Ferenc (archív fotó: Polgár Tibor)

- Szeptember óta dolgozunk egy felnőtt színházi előadáson, ez egyelőre még az alapozó tréningeknél tart. Női sorsokat kezdtünk el keresni a világirodalomban, sokat beszélgettünk a témáról. Terveink szerint tragikus női karaktereket felvonultató egyfajta irodalmi montázst állítunk össze, Naenia munkacímmel. Aztán ifjúsági színházi előadásként feldolgozzuk A hullám című német regény témáját is. Valójában ez nem egy közvetlen adaptáció lesz, hanem egy saját történetet próbálunk meg bemutatni a téma mentén. Ez a két legfrissebb munkafolyamat, amiben éppen benne vagyunk. De tervben van akár egy városi március 15-ei műsor létrehozása, a Szigeti veszedelem újbóli bemutatása, illetve már a hagyományossá vált nyári táborainkon is gondolkodunk. Természetesen lesz tűzszínházi bemutatónk is, míg a diák- és gyerekszínjátszó csoportjainkon keresztül összesen tizennégy, tizenöt előadás születik majd meg ebben az évben. Nem utolsósorban pedig remélhetőleg szeptembertől saját játszóhellyel is gazdagodik a Teleszterion tekintett előre Komáromi Sándor.

Kérdésünkre kifejtette, már a kezdetektől úgy gondolkodott a Teleszterionról, hogy szeretné, ha a kezdeményezése idővel stúdiószínházzá nőné ki magát.

- Abban biztos lettem az elmúlt évek alatt, hogy azt a formát, amit Magyarországon a színházzá válás megkövetel, nem feltétlenül szeretném ráerőltetni a Teleszterionra. Ehelyett meg kellene találni, teremteni egy sajátos működési formát, ami a leginkább tud igazodni ahhoz az elképzeléshez, miszerint folyamatosan diákokkal, generációs áthajlásokkal, valamint alternatív színházi munkákkal töltjük meg a saját tevékenységünket. Még nem vagyunk az út végén, de az elmúlt két évben, a Pápára költözésünk óta sok fontos lépést sikerült megtennünk a cél érdekében. Remélem, hogy ez a folyamat nem törik meg 2014-ben sem - fogalmazott Komáromi Sándor.

Vajon a Teleszterion vezetője szerint ott tart-e a színházi műhely, ahol egy tíz éves társulatnak tartania kell?

- El kell mondanom, hogy sosem volt ütemtervünk. Kicsit sodródó módon, mégis valahogy épülő és szép lépésekkel fejlődő volt az elmúlt néhány esztendő. Azonban én a magam részéről ott tartok, hogy most már nagyon szeretném, ha sikerülne stabilabb alapra helyezni a működésünket. Szükségünk van gyökerekre, és jelenleg ezeknek a gyökereknek a megalapozásán munkálkodunk minden erőnkkel - zárta gondolatait Komáromi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!