Kultúra

2015.04.29. 17:14

Vers mindenkinek - Kányádi Sándor költeményét szavalták diákok

Veszprém - Csaknem hatszáz veszprémi diák szavalta egyszerre Kányádi Sándor Sóhajtás című versét szerda délután a Szent Imre téren.

Marton Attila

A programot a Kukkantó Baráti Kör Egyesület szervezte a városi művelődési központtal közösen. Somody Zsuzsa, az egyesület elnöke a Napló érdeklődésére elmondta, a Versben mondom el című rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy erősítsék a gyerekek és a résztvevő felnőttek lokálpatriotizmusát, és érzelmi kötődését a városhoz. Arra törekedtek, hogy olyan versrészletet válasszanak, amelyet minden korosztály könnyen elsajátíthat, így esett a választás Kányádi Sándor Sóhajtás című versére.

A vers úgy kapcsolódik a városhoz, hogy Veszprémben közel ásványvíz minőségű víz folyik a csapból és az ivókutakból, magyarázta Somody Zsuzsa. A több mint félezer diák három csoportban dolgozott, mindegyik csapatot a Veszprémi Petőfi Színház művészei - Keresztes János, Kőrösi Csaba, Módri Györgyi - vezették, akik először bemutatták a verset, majd levezették a vetélkedőt. Minden diák kapott egy rejtvényt, amelyben városismereti kérdések szerepeltek. A megoldásokból kiolvasható betűsor adta meg az irodalmi mű címét. Azok a diákok, akik az elsőként adtak helyes választ csoportjukban az egyes kérdéseknél, Veszprémhez kötődő ajándékkal gazdagodtak.

A verset szavaló gyerekek között Keresztes János, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színészek
Fotó: Penovác Károly

A rejtvényfejtés és a vers begyakorlása után a csaknem hatszáz veszprémi általános iskolás diák közösen mondta el a költő versét.

A program ezzel még nem ért véget, ugyanis a szervezők további helytörténeti ismeretekkel gazdagították a fiatalok tudását. A diákcsoportok ugyanis felkeresték a veszprémi születésű nyelvtudós, Simonyi Zsigmond belvárosban található emléktábláját, ahol koszorút helyeztek el, majd ezután elsétáltak Petőfi Sándor emléktáblájához is.

A programra érkeztek diákok a Bárczi Gusztáv, a Báthory István, a Deák Ferenc, a Kossuth Lajos, a Padányi, a Rózsa és a Szilágyi Erzsébet iskolákból is.

A rendezvényen közreműködött a Gárdonyi Kamarazenekar.

Az egyesületnek a program lebonyolításában szülők és egykori kukkantós, ma már önkéntes középiskolás diákok is segítettek.

A Versben mondom el nevű rendezvényt a szociális városrehabilitáció szoft elemeként valósították meg.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!